Свет

Бивши шеф ЦИА: Русија припрема нову офанзиву у Донбасу

Генерал Дејвид Петреус сматра да руска страна ствара услове за нову офанзиву највероватније у Луганској области, док се Украјинци спремају за контраофанзиву негде на југу земље
Бивши шеф ЦИА: Русија припрема нову офанзиву у Донбасуwww.globallookpress.com © I-Images

Бивши директор ЦИА и командант америчких снага у Авганистану генерал Дејвид Петреус изјавио је да Русија припрема нову оганзиву у Донабасу.

Петреус је, у интервјуу за немачки РНД, казао да руска страна ствара услове за нову офанзиву највероватније у Луганској области, док Оружане снаге Украјине добијају западне тенкове, обучавају се на новим системима и спремају за контраофанзиву негде на југу земље.

О припреми новог напада, каже бивши шеф ЦИА, сведочи велики број руских војника, артиљерије, ракета, дронова и других система наоружања.

"Тешко је предвидети када ће офанзива почети. Временске прилике ће играти велику улогу у одређивању правог тренутка", сматра је Петреус, који је један од директора ККР фонда који је мањински власник "Јунајтед медије" у чијим су рукама ТВ Н1, "Нова С" и "Данас"  .

Петреус је позвао западну заједницу да пооштри санкције Русији и подржао је захтеве украјинског председника Владимира Зеленског који тражи од савезника борбене авионе и ракете већег домета.

Раније у среду, председник Украјине је током говора у британском парламенту затражио од Лондона борбене авионе.

Како преноси "Скај њуз" британски премијер Риши Сунак дао је инструкције министру одбране Бену Воласу тражећи податке о наоружању које би могли да пошаљу Кијеву.

image