Свет

Британија не би да шаље авионе: Украјинци немају довољно искуства

Портпарол британског премијера Ришија Сунака сматра да би украјинској војсци било потребно много времена да се обучи за коришћење веома сложених делова британске војне опреме
Британија не би да шаље авионе: Украјинци немају довољно искустваwww.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Велика Британија не сматра да је изводљиво да пошаље своје борбене авионе Украјини, изјавио је данас портпарол премијера Ришија Сунака.

"Сматрамо да није практично да шаљемо те авионе у Украјину. Наставићемо да разговарамо са савезницима шта сматрамо да је прави приступ", пренео је Ројтерс његову изјаву.

Портпарол британског премијера Ришија Сунака изјавио је да су британски борбени авиони Ф35 "екстремно софистицирани" и да не би било практично слати их у Украјину, преноси "Политико".

"У овом тренутку нас ограничава то што би украјинској војсци било потребно много времена да се обучи за коришћење веома сложених делова британске војне опреме", поручио је он и додао да ће Велика Британија свакако наставити да пружа војну подршку Кијеву. 

Како преноси "Политико", Кијев је последњих дана појачао своје захтеве за авионима након што су европски званичници потврдили да ће им обезбедити борбене тенкове, а одлука Даунинг стрита долази само неколико сати након што је председник САД Џозеф Бајден искључио могућност да Америка Украјини пошаље своје ловце Ф-16.

"Истражићемо шта још можемо да урадимо како бисмо подржали Украјину, али мислимо да тренутно није практично слати борбене авионе", закључио је британски званичник.

Коалиција за слање војске

Бивши заменик министра одбране Велике Британије Џералд Ховарт сматра да Запад треба да оснује коалицију земаља-чланица НАТО-а које би желеле да пошаљу своју војску у Украјину.

"Мислим да Запад треба да одлучи како планира да обави свој посао и како Украјина треба да добије тај рат. Сматрам да једноставно кретање у правцу укључивања у сукоб неће помоћи. Сада нам је потребна стратешка одлука и мислим да би требало да преузмемо обавезу да формирамо коалицију оних који желе да се укључе у сукоб, подрже Украјину и потисну Русију из те суверене земље", рекао је Ховарт за телевизију "Скај њуз".

По његовом мишљењу, Запад би требало да "размотри" опцију слања својих војника у Украјину. Такође је додао да западне земље не би требало одмах да испоруче Украјини ловце јер, уколико би амерички авиони Ф-16 пали у руке руске војске Запад би се суочио са новом опасношћу.

Џералд Ховарт био је заменик министра одбране Велике Британије од 2010. до 2012. године.

Грчка: Не дамо "леопарде", потребни су нам

Грчки премијер Киријакос Мицотакис је током посете Јапану рекао да Грчка неће снабдевати Украјину тенковима "леопард 2", јавио је дописник грчке јавне телевизије ЕРТ из Токија.

Према речима дописника, Мицотакис је такву изјаву дао у интервјуу за "Никеи Асиа".

"Пружили смо значајну војну подршку Украјини, попут оклопних пешадијских возила, али нећемо дати тенкове "леопард 2" из простог разлога што су апсолутно неопходни нашој стратегији одбране. Желимо да подржимо Украјину, али не на рачун наших одбрамбених способности", рекао је грчки премијер. 

image