Свет

Професор са Јејла: Стари људи у Јапану би требало да изврше самоубиство

Прошле године је званична статистика у Јапану открила да особе старије од 75 година први пут чине 15 одсто становништва те државе, што јапанску популацију чини најстаријом на свету
Професор са Јејла: Стари људи у Јапану би требало да изврше самоубиствоGetty © Chung Sung-Jun / Stringer

Старци у Јапану би требало да се убију како не би оптерећивали државу, рекао је професор Универзитета Јејл Јусуке Нарита, доцент економије и који је предложио "да еутаназија буде обавезна".

Прошле године је званична статистика у Јапану открила да особе старије од 75 година први пут чине 15 одсто становништва, а старији од 65 година чак 29,1 одсто укупног броја становника, што јапанску популацију чини најстаријом на свету.

"Чини ми се да је једино решење прилично јасно", рекао је тридесетседмогодишњи професор Нарита и навео масовни суицид, односно ритуално самоубиство старијих.

Професор Нарита је за "Њујорк тајмс" навео да су његови коментари извучени из контекста, додајући да се односе на захтеве да старији људи на руководећим позицијама уступе место млађима. 

Такође је рекао да му је главна брига то што стари људи доминирају на утицајним позицијама у јапанском друштву.

Како преноси британски "Телеграф", у Јапану поштовање према старијим генерацијама јењава, а изјаве професора Нарите многе су подсетиле на инцидент из 2013. године, када је јапански министар финансија Таро Асо рекао је да старији треба да "пожуре и умру" како би поштедели државу трошкова медицинске неге.

Професор Нарита је инсистирао да су његове примедбе о масовном самоубиству метафора, и додао да ће бити "пажљивији у погледу њихових потенцијалних негативних конотација". 

Његове контроверзне изјаве изазвале су бурну реакцију у медијима и на друштвеним мрежама.  

Колумниста "Њузвик Јапан" Масато Фујисаки рекао је да присталице професора Нарите "верују да стари људи већ треба да умру и да би социјална помоћ требало да буде смањена".

Новинар Масаки Кубота је оценио да су примедбе професора неодговорне и додао да би људи могли да помисле: "О, моји деда и баба су ти који дуго живе, можда би само требало да их се решимо".

image