Свет

Политико: На Минхенској конференцији је врло напето

Док се западни лидери међусобно тапшу по рамену због "великодушности" према Украјини, тој земљи понестаје муниције, опреме, па чак и људи, написао је Метју Карничниг
Политико: На Минхенској конференцији је врло напетоGetty © Johannes Simon / Stringer

Оно што се дешава на Минхенској безбедносној конференцији указује на даље заоштравање глобалне ситуације, рекао је главни дописник "Политика" за Европу Метју Карничниг. Према речима новинара, учесници конференције су "нервозни" јер наслућују крај постојећег светског поретка.

Посебно је забринута Немачка, која је спремна, бар на речима, на даљу ескалацију ситуације у Украјини, сматра Карничниг. О томе сведоче измењена реторика канцелара Олафа Шолца и изјаве немачког министра одбране Бориса Писторијуса који позива на наоружавање кијевског режима, навео је он.

"Чини се да немачки званичници надмашују једни друге како би доказали колико су постали моћни заговарачи ратоборне политике".

Подсетио је да су почетком прошле године водећи социјалдемократи још позивали САД да уклоне све своје нуклеарне бојеве главе из Немачке. "Другим речима, ако су чак и Немци схватили опасност од тренутне геополитичке ситуације у свету, значи да је дошао моменат да се стварно забринемо", навео је Карничниг.

Док западни лидери честитају једни другима на великодушности према Украјини, тој земљи понестаје муниције, опреме, па чак и људи, навео је новинар и додао да је украјински председник Владимир Зеленски, који је у петак отворио конференцију из Кијева, позвао "слободни свет" да пошаље више помоћи — и то брзо. "Потребна нам је брзина", рекао је Зеленски.

Потпредседница САД Камала Харис је оптужила Русију за "злочине против човечности". "Да се сви сложимо, у име свих жртава, и познатих и непознатих, правда мора бити задовољена", рекла је она.

Након што је западни свет позвао на отварање трибунала на којем ће се Русији судити за ратне злочине почињене у Украјини, главни дописник "Политика" предложио је руским лидерима да се сете Нирберншког суђења.

"То ће сигурно унервозити Москвовљане, посебно оне који су довољно стари да се сете шта се догодило југословенском моћнику Слободану Милошевићу на суђењу у Хагу", навео је аутор чланка.

Ни судбина Азије која је прогнозирана на Минхенској конференцији није охрабрујућа, написао је Карничниг и додао да је Тајван и даље на ивици, док земља покушава да погоди следећи корак Кине.

Аутор чланка је нагласио да постоји једна заинтересована страна конфликта која има користи од развоја геополитичке кризе.

"Једини који се смешкају на овогодишњој безбедносној конференцији су одбрамбени произвођачи. По свему судећи, продаја оружја цвета", јада се новинар.

Минхенска конференција отворена је у петак, а другу годину заредом на њој не учествује Руска Федерација, упркос тврдњама многих политичара да је изградња безбедности и тежња ка миру без дијалога са Москвом немогућа. Централна тема конференције је криза у Украјини.

image