Србија и Балкан

Састанак Вучића и Бореља: Србији "снажно замерено" неувођење санкција Русији

Отворен разговор са Жозепом Борељом и припрема за наставак дијалога између Беогада и Приштине, наведено је на Инстаграму председника Вучића
Састанак Вучића и Бореља: Србији "снажно замерено" неувођење санкција Русији© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић састао се у Минхену са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и том приликом му је "снажно замерено" што Београд није увео санкције Русији.

"Отворен разговор са Жозепом Борељом и припрема за наставак дијалога између Беогада и Приштине. Србији је снажно замерено неувођење санкција Руској Федерацији. Разговори се ускоро настављају", навео је председник Србије на Инстаграму након сусрета одржаног другог дана Минхенске конференције о безбедности.

Вучић се и јуче у Минхену накратко састао са Борељом и тада најавио да ће се данас поново састати са шефом дипломатије ЕУ.

"Кратак сусрет са Жозепом Борељом. Колико сутра (у суботу) очекује нас нови састанак и наставак борбе за очување мира и стабилности целог Западног Балкана", навео је председник.

Борељ: КиМ и санкције кључни за ЕУ пут Србије

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ навео је данас, након сусрета са председником Србије Александром Вучићем, да су предлог ЕУ о нормализацији односа са Приштином, као и усклађивање са Заједничком спољном и безбедносном политком (ЦФСП) кључни за европски пут Србије.

"Сусрео сам се са председником Србије на Минхенској безбедносној конференцији, уочи дијалога на високом нивоу на којем ћу бити присутан 27. фебруара. Разговарали смо о потреби да се напредује поводом предлога о нормализацији односа са Косовом и важности усклађивања Београда са ЦФСП. Обе ствари су кључне на путу Србије ка ЕУ", написао је Борељ на Твитеру.

Вучић је оценио да је Минхенска безбедносна конференција постала "Давос у коме се мање прича о економији, а више о политици и свету", додајући да је доминантна тема Украјина.

"Сад ту постоји један угао који објашњава да мир неће скоро, осим уколико једна страна не победи, а не изгледа једноставно да једна страна може брзо да победи и то нам доноси нове политичке реперкусије и 2024. године. Имамо пет или шест важних избора у свету, америчке, па руске, украјинске, имате изборе на Тајвану који су страшно важни, имате европске и британске изборе. И сви морају да брину о себи и то вам показује да мира скоро неће бити, а то су за нас тешкоће све веће и веће", оценио је председник.

Како је рекао, наше је да чувамо мир и стабилност и да се боримо за још инвестиција и да видимо колико можемо да издржимо све оно што од нас траже.

"Важно је што смо у Минхену да кажемо шта је наш став. Замислите да нисам био овде, а били су Вјоса Османи и Аљбин Курти. Било је учесника на 40 страна ситно куцаних. Мислим да смо имали добре састанке, дуго сам се спремао, посебно за разговоре са Олафом Шолцом и Емануелом Макроном", рекао је Вучић.

Каже да је био и помало нервозан у ишчекивању тог састанка, али сматра да се добро спремио.

"Нисам незадовољан, помало сам задовољан, а сад кад сам видео како се састанак завршио, још бих неке ситнице убацио, али сад то да оставим за следећи пут", рекао је Вучић и прокоментарисао да је то био један од најважнијих састанака поред састанка са Ентонијем Блинкеном.

Вучић је навео да Србију и Немачку следеће недеље очекује отварање фабрике. 

Истакао је да су немачке инвестиције у нашу земљу огромне, да расту и да је Немачка за Србију изузетан партнер.

"Ово је добра прилика да разговарате, јер и та врста познанства обавезује, увек можете да их искористите за нешто", закључио је Вучић.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner