Свет

Потпредседница САД: Формално смо утврдили, Русија је починила злочине против човечности у Украјини

Руске снаге су спровеле широко распрострањен и системски напад на цивилно становништво, поручила потпредседница САД
Потпредседница САД: Формално смо утврдили, Русија је починила злочине против човечности у Украјини© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Влада Сједињених Америчких Држава је формално утврдила да је Русија починила злочине против човечности у Украјини, саопштили су потпредседница САД Камала Харис и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Свима који су починили ове злочине и њиховим надређенима који су саучесници, поручујем да ће бити позвани на одговорност", изјавила је Харис на Минхенској безбедносној конференцији.

Истакла је да од почетка "ничим изазваног рата" руске снаге учествују у "ужасним зверствима и ратним злочинима".

"Руске снаге су спровеле широко распрострањен и системски напад на цивилно становништво", рекла је Харис.

Потпредседница САД је навела наводна злодела која су извршила руске снаге, укључујући убиства, силовања, мучења и депортације.

"Руске власти су насилно депортовале стотине хиљада људи из Украјине у Русију, укључујући и децу. Они су сурово одвојили децу од њихових породица", казала је Харис.

Напоменула је да "време није на Путиновој страни" и додала да је Вашингтон поносан на то што је партнер Украјине пред којом је још доста изазова.

Блинкен: САД посвећене извођењу руских званичника пред лице правде

Ентони Блинкен дошао је до истог закључка, али, како је рекао, на основу пажљиве анализе закона и доступних чињеница.

"Припадници руских снага починили су егзекуције украјинских мушкараца, жена и деце, мучили су цивиле у заточеништву премлаћивањем, струјним ударима и лажним погубљењима, вршили су силовања и заједно са другим руским званичницима, депортовали су стотине хиљада украјинских цивила у Русију, укључујући и децу која су насилно одвојена од својих породица", навео је Блинкен, саопштио је Стејт департмент.

Ови акти нису случајни или спонтани, они су део широко распрострањеног и систематског напада Кремља на украјинско цивилно становништво, истакао је он.

"Сматрамо да су злочини против човечности најтежи злочини", нагласио је он и додао да је Москва нанела запањујуће размере људске патње украјинском цивилном становништву.

Према његовим речима, САД су дубоко посвећене извођењу припадника руских снага и других руских званичника пред лице правде за злочине над народом Украјине.

Блинкен је истакао да ови злочини не могу остати некажњени.

"САД ће тражити правду за народ Украјине колико год буде потребно", навео је он, а саопштио Стејт департмент.

image