Свет

Политичка коректност на делу: Шекспир је у Великој Британији означен као "крајње десна" књижевност

Дела великих британских писаца нашла су се на листи "кључних текстова" које читају бели националисти
Политичка коректност на делу: Шекспир је у Великој Британији означен као "крајње десна" књижевностGetty © Chris J Ratcliffe / Stringer

Неколико најугледнијих телевизијских емисија, филмова и књижевних дела у Великој Британији укључено је на листу дела која би потенцијално могла да подстакну симпатије према крајњој десници коју је саставио "Превент", програм за борбу против тероризма који финансирају порески обвезници и води влада, пише "Дејли мејл".

Дела ЏРР Толкина, Олдоса Хакслија, Џорџа Орвела, па чак и Вилијама Шекспира, као и филмски класици "Мост на реци Квај" и "Велико бекство" нашли су се на црној листи бораца против тероризма јер, наводно, ултрадесничари могу да их искористе за промовисање проблематичних ставова на интернету.

"Ово је заиста невероватно", рекао је историчар Ендру Робертс о листи.

"Ово је листа за читање свакога ко жели цивилизовано, либерално, културно образовање. Укључује нека од највећих дела западног канона и у неким случајевима – као што је 'Тајни агент' Џозефа Конрада – снажне критике тероризма. (Едмунд) Бурк, Орвел и Толкин су сви били антитоталитарни писци", додао је Робертс.

Поред филмова и књижевних дела, телевизијске емисије попут оригиналне серије "Кућа од карата", па чак и Би-Би-сијева "Велика британска железничка путовања", коју је водио бивши конзервативни политичар Мајкл Портиљо, "Превент" је означио као потенцијално атрактивне људима са крајње десним гледиштима.

У недавном извештају своје Јединице за истраживање информација и комуникација (РИЦУ) "Превент" наводи да су крајње десне групе са интернета промовисале "листе за читање" и "важне текстове", као и друге медије који би потенцијално могли да подстакну радикалне ставове на мрежи.

Програм за борбу против тероризма "Превент" (Спречи) формирала је британска влада 2011. године као средство заштите од "увлачења рањивих људи у криминално понашање", са нагласком на борби против ултрадесничарских група и исламског екстремизма.

Међутим, недавна ревизија открила је да "Превент" не само да не достиже своје циљеве него "има двоструке стандарде када се бави екстремном десницом и исламизмом".

Група за заштиту људских права "Амнести интернешенел" је такође била веома критична према пројекту, рекавши да има "дубоко предрасуде" и да "нема легитимитет".

Упркос уоченим пропустима, промене на челу "Превента", чији оперативни трошкови износе 49 милиона фунти годишње, се не очекују.

image