Свет

Британски издавач уклонио "увредљиве" делове култних дечјих књига: Нема дебелих, белих и црних

Измене у књигама једног од најпознатијих писаца за децу Роалда Дала критиковао је и британски премијер Риши Сунак
Британски издавач уклонио "увредљиве" делове култних дечјих књига: Нема дебелих, белих и црних© Foto Tanjug/AP Photo/Andrew Burton, File

Британски премијер Риши Сунак придружио се јавности и стручњацима који су критиковали измене појединих делова култних књига једног од најпознатијих писаца за децу Роалда Дала. Измењени делови означени су као увредљиви, а односили су се на изглед, расу и пол ликова, преносе британски медији.

Издавач Далових књига "Пафин" је саопштио да су књиге "Матилда", "Велики доброћудни џин" и "Чарли и фабрика чоколаде" прилагођене за модерну публику.

У оригиналне текстове славног писца унете су стотине преправки, навео је британски "Гардијан".

Речи које се односе на тежину, ментално здравље, насиље, пол и расу су цензурисане или измењене. Неки мушки ликови су постали жене, а уместо Радјарда Киплинга у "Матилди" се сада помиње Џејн Остин, пише британски "Телеграф". "Те жене" су постале "оне", "он" је постао "они", "мајка и отац" су од сада "родитељи", "дечаци и девојчице" су "деца".

Портпарол Ришија Сунака рекао је да би књиге требало да буду сачуване, а не мењане.

"Када је реч о нашем богатом и разноврсном књижевном наслеђу, премијер се слаже са Великим Доброћудним Џином да не треба да се 'зафркавамо' са речима", поручио је портпарол премијера на Твитеру цитирајући једног од Далових најпознатијих ликова.

Поступке издавача критиковао је и писац Салман Ружди, који је поручио да је посреди апсурдна цензура и да би издавач и Далови наследници требало да се стиде.

Прождрљиви дечак Август Глуп, један од јунака романа "Чарли и фабрика чоколаде", сада је описан као "огроман", а реч "дебео" уклоњена је из сваке књиге.

Уклоњено је и помињање црне и беле боје, па капут Великог Доброћудног Џина више није црн, а Мери из истоименог романа, уместо бела као чаршаф, постала је "мирна као статуа".

"Нема разлога да џин нема црни огртач. То једноставно делује апсурдно. А Август Глуп, на пример, цела поента лика је у томе што има велику тежину јер не престаје да једе, он је прождрљив", рекао је дечји писац Џон Доерти за Би-Би-Си Радио 5 и додао да "стоји аргумент да је тако нешто у данашњем друштву увредљиво".

Роалд Дал, који је преминуо 1990. године, један је од најуспешнијих аутора за децу свих времена. Његове књиге продате су у више од 250 милиона примерака широм света, а популарне су и у Србији. 

image