Свет

Хоће ли Британци поништити Шекспира?

Театар "Глоуб" мења Шекспиров текст како би "разголитили" наводни расизам једног од највећих писаца на свету, док су раније Јованку Орлеанку представљали као борца за "трансродне вредности"
Хоће ли Британци поништити Шекспира?© Li Ying/XinHua

Потпуно женска поставка позоришта "Глоуб" ће прилагодити сценарио трагедије "Тит Андроник" старе 430 година тако да "Шекспиров расизам" буде очигледнији савременој публици тако што ће оригинални текст у деловима у којима се помиње етничка припадност ликова бити замењен савременом "расном реториком" да би се истакле "очите расистичке предрасуде".

Редитељка нове поставке најкрвавије Шекспирове трагедије Џуд Кристијан рекла је за "Телеграф" да је "расизам у представи маскиран Шекспировим језиком", те да се нада да ће ова модернизација делова који се тичу етничке припадности учинити дијалоге "уочљивије расистичким".

Шекспиров термин "Мавар" којим су описивани муслимани и људи са тамном кожом ће у овој новој верзији, на пример, бити замењен речју "црнац".

У представи о римском генералу који се свети за убиство своје деце, Арон је означен као "варварски" и "нерелигиозни Мавар" "гавранове боје" одговоран за силовање, убиство и превару, а остали ликови га у току драме неретко вређају на расној основи. 

Екипа која ради на новој адаптацији представе верује да би Шекспирове увреде модерној публици могле "промаћи", те да их треба заменити "савременом расном терминологијом".

Редитељка Кристијан је рекла ће овај поступак показати да је Рим у представи "антицрначко друштво", а такође ће дати већу дубину Ароновом лику "без да истакне штетне расне стереотипе". 

Како подсећа "Телеграф", промене направљене у "Титу Андронику" долазе након што је британско позориште "Глоуб"

2020. године за време протеста "Животи црнаца су важни" објавило да намерава да постане "антирасистичка организација".

"Обавезујемо се да ћемо се суочити са својом расистичком прошлошћу и разумети нашу историјску пристрасност, као и да ћемо направити неопходне промене како бисмо постали антирасистичка организација која се залаже за равноправност. Свесни смо чињенице да бити антирасиста значи предузети позитивну, свесну и намерну акцију против расизма", наводи се у саопштењу чувеног британског театра. 

"Глоуб" је претходних година одржао и низ "антирасистичких" трибина о Шекспиру на којима су научници, између осталог, доказивали да лик Хамлета има расистички однос према црнцима, те да су Шекспирови комади "проблематични" због тога што се у њима белина повезује са лепотом, пише британски лист.

"Глоуб" је ишао и даље од тога, па је раније ове године саопштио да ће поставити представу о француској националној хеорини Јованки Орлеанки, коју је Римокатоличка црква прогласила за светицу, у којој ће она бити представљена не као жена, него као трансродна особа.

У представи под насловом "Ја, Јованка" трагична прича тинејџерске јунакиње која се борила за слободу Француске и због тога спаљена на ломачи, је замењена тако да се ради о особи која се бори за вредности трансродних особа.

image
VV inauguration
banner