Русија

Лавров и Ванг Ји: Односи Русије и Кине цветају

Односи Москве и Пекинга се развијају стабилно и динамично, уз узајамну солидарност и спремност да се бране интереси и једне, и друге стране на основу поштовања међународног права и централне улоге УН, рекао је Лавров
Лавров и Ванг Ји: Односи Русије и Кине цветајуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Односи Руске Федерације и Кине се динамично развијају, упркос турбуленцијама на светској сцени, Москва и Пекинг су спремни да јединствено бране интересе и једне, и друге стране, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров приликом састанка са шефом канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јијем.

"Наши односи се развијају стабилно и динамично, и упркос великим турбуленцијама на светској сцени, показујемо солидарност и спремност да бранимо интересе обеју страна на основу поштовања међународног права и централне улоге УН", рекао је Лавров током састанка у Москви.

Лавров је нагласио да поред Кине, која наставља да се бори и ствара праведнију атмосферу у међународним водама, и већина земаља Африке, Азије и Латинске Америке успешно одбијају да им се наметне конфронтациона политика, и одолевају покушајима појединих земаља да спрече њихов развој, промовишући само своје интересе.

"Сигуран сам да ћемо наставити тим путем, који је објективан и условљен историјом", поручио је руски званичник.

Шеф кинеске дипломатије је потврдио да, захваљујући стратешком правцу председника Си Ђинпинга и председника Путина, кинеско-руски односи остају на високом нивоу свеобухватног партнерства и стратешке сарадње у новој ери.

"Упркос нестабилној међународној ситуацији, Кина и Русија су увек задржале стратешку решеност, чврсто и самоуверено иду у складу са формирањем мултиполарног света и остају привржене тој идеји", потврдио је кинески званичник.

Напоменуо је и да кинеска страна намерава да се бави самосталном и независном спољном политиком.

"Ова година је прва година за свеобухватну примену резултата 20. конгреса Комунистичке партије Кине и ми ћемо сигурно водити независну и самосталну спољну политику", рекао је Ванг Ји и додао да је у међународним односима Кина спремна да "даље спроводи стратегију отворености у духу обостране користи и победе".

Лавров је шефу кинеске дипломатије честитао на новој позицији. Ванг Ји се захвалио и обећао да ће се, где год радио, трудити да продуби руско-кинеске односе. 

"Желео бих да напоменем да ћу на било којој функцији наставити са својим напорима да развијам и продубљујем кинеско-руске односе. Веома ценим пријатељство и међусобно поверење који су се развијали између нас током година. Спреман сам да наставимо наше блиске контакте са вама", поручио је кинески званичник.

Кина ће убудуће спроводити стратегију отворености у духу обостране користи и добитка, наставиће да се залаже за развој земље кроз модернизацију, поручио је Ванг Ји.

Према његовим речима, развој Кине ће послужити као додатна прилика за цео свет, кроз кинеску модернизацију ће се отворити нови хоризонти за развој сарадње не само са Русијом, већ и са свим земљама света.

Потврдио је да очекује нове споразуме који ће продубити сарадњу двеју земаља, а који ће бити постигнути већ у Москви. 

"Спреман сам да заједно са вама, драги пријатељу, разменимо мишљења о питањима од заједничког интереса и већ се радујем постизању нових договора", закључио је он.

image