Свет

Ванг Ји у Будимпешти пре одласка у Москву

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оценио да је економија ове земље значајно профитирала од стратешке сарадње са Кином
Ванг Ји у Будимпешти пре одласка у Москву© foto Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske

Кина и Мађарска су спремне да разговарају заједно са осталим земљама у циљу заустављања непријатељстава у свету, изјавио је данас у Будимпешти директор Канцеларије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји.

"Кина и Мађарска су мирољубиве земље, стога ми је драго што смо се поновосрели. Волимо да радимо заједно и помогнемо да се у свету окончају непријатељства што пре", казао је Ванг, који се у Будимпешти састао са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, уочи пута у Москву, преноси Ројтерс.

Сијарто је оценио након састанка са Вангом, да је мађарска економија "знатно профитирала" од заједничке стратешке сарадње са Кином током претходних година и  истакао да је сарадња са Кином била "апсолутно неопходна" за Мађарску, која је тако излазила из криза јача пре него што је упадала у њих, пренела је агенција МТИ.

Он је подсетио да је Мађарска имала могућност да купује вакцине и медицинску опрему од Кине, у време док је "цела Европа чекала на вакцине".

"Ово је помогло Мађарској да спаси животе хиљадама људи", рекао је Сијарто.

Мађарски министар је рекао да је та земља успела да одржи раст БДП упркос проблемима, а у том процесу су помогле и све веће кинеске инвестиције.

"Прошле године смо имали највећу кинеску инвестицију у Мађарској, у години која је била црна за светску економију", поручио је Сијарто.

image
VV inauguration
banner