Свет

УН отказале своју мисију против тортуре у Аустралији: Људска права као у Бурундију и Конгу

УН и различите групе за људска права дуго су критиковале однос Аустралије према притвореницима, посебно према избеглицама и тражиоцима азила
УН отказале своју мисију против тортуре у Аустралији: Људска права као у Бурундију и Конгуwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Након што су Уједињене нације прошле године суспендовале своју Мисију за превенцију тортуре у аустралијском Новом Јужном Велсу и Кливленду, јер је њеним инспекторима онемогућено да посете неколико затвора и притворских центара, 12-дневна турнеја отказана из истих разлога. Аустралија се тако придружила Руанди, јединој земљи на свету у којој је мисија прекинута.

"Упркос доброј сарадњи коју имамо са аустралијским савезним властима, нема друге него да прекинемо посету јер још увек није решено питање неограниченог приступа свим местима за лишавање слободе затвореницима и тражиоцима азила у две државе Аустралије", саопштили су из Комитета УН против тортуре.

Да подсетимо, Аустралија је и прошлог октобра прекршила своје међународне обавезе осмишљене да заштите људска права притвореника, када је занемарила протоколе Конвенције против тортуре и других окрутних, нехуманих или понижавајућих поступања и кажњавања.

Аустралија је једна од 91 потписница споразума који инспекторима омогућава ненајављене посете свим местима притварања, укључујући полицијске станице, имиграционе центре и установе социјалне заштите.

УН и различите групе за људска права дуго су критиковале однос Аустралије према притвореницима, посебно према избеглицама и тражиоцима азила који су изложени дугим периодима задржавања на мору у случају да у земљу уђу бродом.

Портпарол аустралијског државног тужиоца Марк Драјфус рекао је да је одлука о прекиду посете разочаравајућа и да не одражава "посвећеност савезне владе заштити и промовисању људских права".

Комитет УН изразио је забринутост јер се задржавају и деца од 10 година, и то тако да не постоји максимално време за њихов притвор, те да су често изложена вербалном злостављању, расистичким примедбама и држана у самици. Према Комитету УН за права детета, Аустралији се препоручује да подигне минималну старосну доб за кривичну одговорност на међународне стандарде, а то је најмање 14 година.

Аустралија је на листи 14 земаља, заједно са Бурундијем, Демократском Републиком Конго и Јужним Суданом, које тренутно значајно касне са испуњавањем својих обавеза.

Софи МекНил, виша истраживачица за Аустралију у "Хјуман Рајтс Воч", саопштила је да је за Аустралију срамотно што је УН одлучила да прекине посету.

"Пропуст у сарадњи са експертима УН представља ужасан пример другим владама у овом региону", написала је она на Твитеру.

image