Свет

Аустралија уклања лик краљице Елизабете са новчаница

Апоен од пет аустралијских долара једина је новчаница у тој земљи која носи лик краљице
Аустралија уклања лик краљице Елизабете са новчаница© Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Aустралија ће заменити новчанице од пет аустралијских долара на којима је портрет краљице Елизабете II новим, чији ће дизајн одражавати и поштовати историју аустралијске аутохтоне културе, саопштила је данас Национална банка те земље.

То је одлучено након консултација са савезном владом, која подржава промену, наводи се у саопштењу Аустралијске банке резерви. На другој страни новчанице и даље ће бити слика аустралијског парламента, преноси Ројтерс.

Аустралијске власти саопштиле су након смрти Елизабете II , да лик краља Чарлса III неће аутоматски заменити лик преминуле британске краљице на новчаницама од пет долара и да би их могли заменити аустралијски мотиви.

Новчаница од пет аустралијских долара једина је новчаница у тој земљи која носи лик краљице. Власти су саопштиле да се одлука о стављању краљичине слике на новчаницу од пет аустралијских долара односила на њену личност, а не на њен статус монарха.

На аустралијским кованицама мора се налазити лик британског монарха, па ће се на новим новчићима налазити лик краља Чарлса III.

Британска традиција која датира из 17. века, каже да портрет сваког новог краља, или краљице мора да мења страну на коју је окренут, у односу на претходног монарха.

Зато ће дизајн кованица у част краља Чарлса III приказати монарха окренутог на лево.

Прошлогодишња смрт краљице Елизабете поново је покренула расправе у Аустралији о њеној будућности као уставне монархије. Гласачи су на референдуму 1999. тесном одлуком одлучили да задрже британског монарха као државног челника.

Краљ Чарлс III, који је постао британски монарх након мајчине смрти, је шеф државе у Аустралији, Новом Зеланду и 12 других земаља Комонвелта ван Уједињеног Краљевства, иако је улога углавном церемонијална.

image