Свет

Москва: Украјинци припремају оружану провокацију против Придњестровља

Као изговор за инвазију планира се извођење наводне офанзиве руских трупа са територије Придњестровља, за коју ће украјински диверзанти бити обучени у униформе Оружаних снага Руске Федерације, саопштило је руско Министарство одбране
Москва: Украјинци припремају оружану провокацију против Придњестровљаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Министарство одбране Русије саопштило је да кијевски режим планира провокацију против Придњестровља, коју ће извести јединице Оружаних снага Украјине уз учешће националистичке формације "Азов".

"Према информацијама, кијевски режим припрема оружану провокацију против Придњестровске Молдавске Републике, коју ће извести јединице Оружаних снага Украјине, укључујући и националистичку формацију 'Азов' , наводи се у саопштењу.

Како је министарство појаснило, као изговор за инвазију планира се "извођење наводне офанзиве руских трупа са територије Придњестровља, за коју ће украјински диверзанти који учествују у инсценираној инвазији бити обучени у униформе војног особља Оружаних снага Руске Федерације".

Министарство одбране је такође нагласило да пажљиво прате ситуацију на граници Украјине и Придњестровља и да су спремни да одговоре на сваку промену ситуације.

Молдавски премијер Дорин Речеан изјавио је да војска и оружје које се, како он каже, илегално налази у Придњестровљу, треба да буде евакуисано у Русију у оквиру мирног решавања сукоба.

У међувремену, украјинске трупе примећене су како се приближавају отцепљеном региону и његовим огромним залихама оружја и муниције, објавио је РТ интернешнел.

Речеан је преузео дужност прошле недеље, након што је његов претходник поднео оставку, наводећи као разлог недостатак подршке јавности. Од тада је најмање два пута спомињао Придњестровље. Он се раније залагао за демилитаризацију региона, како би његови становници могли да се економски и друштвено реинтегришу у Молдавију.

Територија на левој обали реке Дњестар, позната као Придњестровље, отцепила се од Молдавије почетком 1990-их. Становништво које углавном говори руски није хтело да остане мањина у бившој совјетској републици на румунском говорном подручју након што је стекла независност. Процењује се да половина од 500.000 становника Придњестровља сада има руско држављанство.

image