Свет

Грађани протестују у Кишњеву: Ништа од обећања власти, немамо ни за храну (ВИДЕО)

Протести у Молдавији брину тамошњу председницу али само због наводног руског утицаја
Грађани протестују у Кишњеву: Ништа од обећања власти, немамо ни за храну (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Хиљаде грађана Молдавије сваке недеље протестује испред зграде парламента у Кишњеву, незадовољни због лошег стања у земљи.

"Има људи са четворо или петоро деце који буквално немају шта да једу", прича за Би-Би-Си једна Молдавка, додајући да јој рачуни за струју гутају пола пензије и да до сада нису видели ни паре од владиних обећања да ће подићи примања.

Недељне протесте, које организује молдавска странка Шор, помно прате владе широм Европе и света, а председница Молдавије Маја Санду уместо да остварује предизборна обећања, недавно је оптужила Русију да планира да у земљу пошаље "војно обучене саботере прерушене у цивиле".

Русија одбацује овакве оптужбе наводећи да је реч о покушају молдавских власти да скрену пажњу са сопствених друштвених и економских неуспеха.

Молдавија, која има стратешко место на граници са Украјином и која има сопствени проруски отцепљени регион (Придњестровље), зависи од руског гаса, а председници Маја Санду се и у овој чињеници привиђа покушај Москве да "дестабилизује ситуацију".

У свеопштој параноји, власти Молдавије нису дозволиле улазак у земљу за 57 људи из нација пријатељских Русији, а, између осталог, са границе су враћени навијачи из Србије и неколико боксера из Црне Горе. На све то и ваздушни простор Молдавије је ове недеље неочекивано био затворен на неколико сати.

Санду тврди да ће се наводна руска завера ослањати на "унутрашње снаге" као што је опозициона странка Шор.

Међутим, Марина Таубер, генерална секретарка Шора, која је предводила протест испред парламента, каже да њена странка није против ЕУ и да жели добре односе са свим странама.

"Не плашимо се, јер да је Русија хтела да заузме Молдавију, урадили би то за пола дана", каже одборник странке Јуриј Беренчи. На питање да ли би тако нешто подржао, он каже: "Са Русијом би нам било много боље него сада".

Многи у маси испред парламента у Кишињеву, како наводи Би- Би-Си, радо би дочекали Русе.

"Да, нека дођу! Желимо да дођу овде. Желимо да будемо део Русије!", узвикују окупљени Молдавци, преноси Би-Би-Си.

image