Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта су српски политичари добијали на поклон

Вучићу наочаре за вид од 2.000 динара, Вулину "Сваровски" двоглед, директору предузећа баклаве - само су неки од поклона домаћих политичара
РТ Балкан истражује: Шта су српски политичари добијали на поклон© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Алкохолна пића, сетови за кафу, кристалне посуде, иконе и слике, књиге, новчићи, сатови, тулумбе, таблети, шпијунски двогледи и расни пси, само су неки од поклона које су јавни функционери добијали на поклоне од домаћих и светских званичника.

РТ Балкан је истражио ко је од српских политичара добио највреднији и најоригиналнији поклон током 2021. године, последње јавно доступне евиденције на сајту Агенције за спречавање корупције.

"Закривљена сабља од жутог злата, украшена бисeрима. Тежина сабље 1.668,54g, 8.343,35 карата. У прилогу је сертификат о аутентичности. Вредност поклона процењена је на 3.540.000 динара", наводи се на сајту агенције и додаје да је председник државе Александар Вучић дариван на састанку, али се не наводи од кога.

Председник Србије примио је и два штенета расе салуки, мушко и женско, уз приложену документацију о пореклу и педигреу. Процењена вредност поклона је 600.000 динара, а из медијских натписа се зна да је штенце добио на поклон од шеика Насера бин Хамад бин Иса Ал Калифе, изасланика краља Бахреина за хуманитарни рад.

Један од бизарнијих и јефтинијих поклона председнику су наочаре за вид од 2.000 динара. Добио их је приликом посете ДЗ Палилула у Борчи.

Други по вредности је дар Белгијанаца Николи Селаковићу, тадашњем министру спољних послова.  

"Кристални сат, 588.287 динара. Распеће од 35.297,19 динара, приликом званичне посета Бугарској. Самурајски оклоп вредности 23.531,46 динара", три су највредније процењена поклона која су евидентирана на сајту агенције.

Ана Брнабић, председница Владе Србије, не може да се похвали ни дужином списка дариваоца, ни скупоценошћу истих.

"За уље на платну "Апатинске обале" потрошено је 35.000 динара у општини Апатин, док је од црногорског колеге Здравка Кривокапића добила део народне ношње - свилену блузу од 8.500 динара".

Тадашњи председник Скупштине Војводине Иштван Пастор може да се похвали са уметничком сликом "Сунцокрети" ауторке Наталије Минић-Пламенац, чије дело је процењено на 283.600 динара, а добијено од председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића.

Бивши министар полиције Александар Вулин добио је двоглед "Сваровски" вредности 66.339 динара на поклон од савезног министра унутрашњих послова Аустрије.

"На састанку са директором Полиције Дубаија Абдула Калифе Ал Марија добио је статуа зграде Полиције Дубаија чија је цена 175.500, као и копију слике "Патријарх Павле" од 130.000 динара", наводи се.

Тадашњи министар одбране, Небојша Стефановић , добијао је макете, скулптуре, наруквице, шах, ловачки сет, министар финансија Синиша Мали кристални украс од 70.000 динара и слику од 60.000 динара, а министар пољопривреде Братислав Недимовић мед и алкохолна пића свих врста.

Зоран Радојичић, бивши градоначелник Београда, дариван је са сервисом за кафу од порцелана у вредности од 87.900 приликом посете делегације града Санкт Петербурга.

Зоран Пановић, тадашњи в.д. директор Завода за социјално осигурање добио је кутију са баклавама од 250 грама и вредности 500 динара, док је помоћник министра одбране Предраг Бандић од делегације Кине поводом новогодишњих и божићних празника добио таблет "Хуавеј" вредности 27.999 динара.

Јавни функционери у обавези су да до 1. марта доставе спискове поклона које су током 2022. године примили од својих гостију, саопштила је данас Агенција за спречавање корупције. 

У саопштењу се наводи да се образац евиденције поклона подноси путем веб линка на интернет презентацији Агенције.

image