Отровни божићни поклони "колективног Запада"

Хитлерова жеља и жеље нових господара западне Европе биле су и остале исте - слом Русије
Отровни божићни поклони "колективног Запада"Getty © Brendan Hoffman/Getty Images

Божић је време наде и поклона. Али какве то наде ових дана гаји већина Европљана? И какве поклоне дају – другима и себи? Један од одговора на то питање пружа коментар Џона Хелмера, Аустралијанца и дописника из Москве са најдужим стажем. Хелмер у свом последњем коментару поставља надасве необично питање: "Шта поклонити Хитлеру за Божић?"

Питање се на први поглед чини бесмисленим, али Хелмерова анализа открива да заправо није тако. Хитлера већ дуго нема међу нама, а оно на шта подсећа Хелмер јесу старе географске карте које показују правац напада западних сила на снаге бољшевика 1917. и 1918. године уз правце напада Трећег рајха на Совјетски Савез 1941. године; сви они су подударни са тактиком "опкољавања" Русије од стране НАТО пакта и жељама водећих политичара Запада да покоре Русију - данас. И Хитлерова жеља и жеље нових господара западне Европе биле су и остале – исте. Слом Русије.

На бојном пољу

Управо тако, "на бојном пољу", решење украјинског конфликта види и први европски дипломата Жозеп Борељ. "Ретроспективно, можете видети да све стрелице напада на тим мапама представљају апетите оних земаља чији лидери су се сада намерили да покушају поново. Њихова пропаганда их изнова и изнова убеђује да им наде овај пут нису јалове – и да 'већ побеђују против Русије'. Ако такве наде пустите да попут Божић Бате склизну у ваш димњак овог Божића, боље би вам било да имате алтернативни извор топлоте, светлости и воде", цинично упозорава Хелмер.

И ту се крије главни проблем данашње Европе. Било би сврсисходно да западни политичари Хелмерово упозорење схвате озбиљно.

Уместо тога, врле вође западног света одлучиле су да уочи овогодишњих божићних празника поданике обрадују бројним "поклонима". Поред увођења низа "социјалистичких" мера (међу којима је и, унапред осуђен на пропаст, покушај увођења ограничења највише цене за руску нафту на светском тржишту, као и гаса у Европи), амерички Сенат је усвојио и ново законодавство које Вашингтону омогућава да конфискује имовину Руске Федерације и појединих држављана Русије.

Покушај оживљавања тоталитаризма

Конфискација приватне имовине по основу држављанства била би још пре само коју годину осуђена као драстичан покушај оживљавања тоталитаризма, налик на пљачку Јевреја током "Кристалне ноћи" у време нацистичког режима, и касније. Али сада је вест о спорној одлуци америчких законодаваца пролетела испод радара западних медија, готово без речи згражавања. Што нам говори не само о стању духа у Америци, него и у Европској унији, где правници лупају главу како да имплементирају исто "решење" и у Европи.

Ни то им није довољно, па је Брисел грађанима ЕУ у склопу "деветог круга" санкција против Русије сервирао још један затрован "поклон" којим је због наводног ширења "пропаганде" погођена АНО ТВ-Новости, матично предузеће РТ-а.

Осамдесетих година прошлог века, у време социјализма, био сам одговорни уредник студентске "Катедре" која је због критике тадашњих власти често била на мети забрана и заплена (не само у Марибору већ и у Београду, где је уприличен чак и судски процес у Палати правде), те зато поменути чин цензуре не схватам олако. То је разоран удар на основне људске вредности, Европску конвенцију о људским правима и некада толико опеване "темељне постулате ЕУ"…

Cветионик слободе

Европски апартчици, који из Брисела диригују нашим животима упркос чињеници да нису изабрани демократским путем, сада су ударили на саме правне темеље Европске уније. Тиме је ЕУ, не само пљунула на сопствене темеље, већ је поткопала једну од својих основних слобода у тренутку када је почела да цензурише руске медије под лажним изговором борбе против руске агресије.

Све је то супротно постулату да нетачне информације треба процењивати и раскринкавати "од примера до примера". Уместо тога, некада навелико прокламовани "светионик слободе", Европска унија, сада уводи општу забрану примања информација из појединих извора само због националности или држављанства власника медија. Јасно је куда то води – свакако не до победе истине и јачања правде, како наивно верују сви они који отворено заговарају "цензуру на националној основи".

Поклони од Божић Бате

Џон Хелмер је као илустрацију тренутка у коме смо данас, објавио и занимљиву фотомонтажу на којој су, поред Хитлера, који прима поклоне од Божић Бате, многи водећи политичари западног света. Сви они својим одлукама подржавају економски и посреднички рат са Русијом. То је разлог зашто је Хелмер укомпоновао у заједничку слику и актуелног немачког канцелара уз премијера Пољске и Италије, председника САД, Украјине и Француске - са вођом нацистичке Немачке Адолфом Хитлером.

"Хитлер је на овој слици зато што се упорност Европе и Сједињених Америчких Држава у борби, у овом рату, може одржати унутар појединих земаља само методама фашизма - силом, преваром и пропагандом - које је нацистички вођа уводио систематичније него што је то ико раније чинио; и све то пре него што је Хитлер налетео на руску војску која је била много слабија него што је данас,” пише Хелмер.

С тим можемо само да се сложимо. У одсуству слободе коментарисања и размене информација стварају се услови за бујање превара, лажи и пропаганде.

Информативна гвоздена завеса

И Рејчел Марсден, канадска колумнисткиња која живи у Паризу, потпуно је у праву када критикује цензуру, брутално уведену од стране европске врхушке: "Новинари морају да се искажу кроз свој рад, па зашто их онда ЕУ масовно цензурише потезом пера? Оно што је ЕУ урадила са својим санкцијама није ништа друго него тоталитаризам јер је наднационални ентитет узурпирао специфичну регулаторну улогу коју су дефинисале националне владе у читавом блоку наводно суверених држава; чинећи то, учинио је себе крајњим арбитром онога што је грађанима дозвољено да виде и чују. Тиме су постали оно, што сами критикују када осуђују цензуру у комунистичком стилу. Када особа без ВПН-а буквално мора да напусти територију Европске уније да би приступила вестима које су бесплатно доступне људима у Вијетнаму или Бразилу — то је информативна гвоздена завеса ''Маде ин Еуропе' (направљена у Европи).”

То су, дакле, божићни и новогодишњи "дарови" које су свима, и нама, који живимо унутар граница наводно "слободног света", али и онима који би желели да се придруже Еуропској унији, због чега морају да прихвате све те "напредне стандарде" блока 27 европских држава које дишу и раде под паском Беле куће – припремили лидери Европске уније и САД за овогодишње празнике. Нажалост, то још увек не схвата већина грађана Европске уније. Можда ће им бити потребно још неколико хладних зима како би се пробили кроз "гвоздену информациону европску завесу" и схватили да све то води свет у суноврат.

image