Свет

Желите да Украјина престане да постоји: Кијев се правда након страшних извештаја о мобилизацији

Кијевске власти покушале да регрутују и човека који је у детињству остао без руку
Желите да Украјина престане да постоји: Кијев се правда након страшних извештаја о мобилизацији© Edgar GutiÃ�rrez/Keystone Press Agency

Саветник председника Украјине Владимира Зеленског Михаил Подољак изјавио је да "обавезе према држави имају предност над људским правима", у покушају да оправда одлуку Кијева којом се мушкарцима забрањује да напусте земљу.

"Хајде да будемо отворени, не треба спекулисати. Шта значи ограничење права? Зар људи у Украјини немају и обавезе, или само говоримо о правима?", рекао је Подољак за "Дојче Веле".

Саветник украјинског председника каже да је држава у мирнодопско време дужна да људима обезбеди да живе како желе, путују и слично.

"Међутим, то није питање које треба постављати у ратно време. Да ли желите да пређете границу? То значи да желите да Украјина престане да постоји. Kада кажете 'отворите границе за мушкарце', то значи отварање границе како би могли да побегну од мушког избора. Они желе да побегну", наводи Подољак.

Западни медији недавно су известили о изузетно агресивним методама мобилизације кијевске владе. "Економист" је објавио чланак о Украјинцу који је у детињству остао без руку, али је канцеларија за регрутовање у Лавову проценила да је он способан да служи војску. Све док их снажне реакције јавности нису одвратиле од тог плана.

Након што је сукоб у Донбасу ескалирао прошле године, Зеленски је увео ванредно стање и забранио украјинским мушкарцима старости од 18 до 60 година да напуштају земљу и од тада организовао неколико таласа мобилизације.

Регрутери су прешли са уручивања позива на кућном прагу на "насилно спровођење" на улицама, тржним центрима, па чак и на сахранама војника, наводи "Економист". Медији су писали и о појединцима који су подмићивали званичнике како би избегли регрутацију или плаћали да буду прокријумчарени из земље.

"Кијев ће вероватно појачати регрутацију мање мотивисаних Украјинаца у нади да ће покренути масивну офанзиву пре лета, користећи тешко наоружање које су обезбедиле Сједињене Америчке Државе и њихови савезници", истиче "Економист".

image