Свет

Подољак: Украјина би могла да нестане као земља ако се не вратимо на границе из 1991. године

Уколико не дође до промена у самој Русији, Украјина би могла да нестане, рекао је саветник украјинског председника
Подољак: Украјина би могла да нестане као земља ако се не вратимо на границе из 1991. године© Tanjug/Malcolm Denemark/Florida Today via AP

Украјина би могла да нестане као држава ако се не врати на границе из 1991. године, рекао је саветиних председника те земље Владимира Зеленског Михаил Подољак.

"Ми не можемо да поновимо 2014. годину, зато што онда нећемо постојати. У том случају би признали да смо изгубили. Зато што ће без победе, без повратка на границе из 1991. године и без промене у самој Русији, Украјина нестати за неколико година. Људи се неће вратити, неће бити новца, нико нас неће подржати", рекао је он у интервјуу за портал "Страна".

Подољак је додао да би Украјинци требало да буду спремни да наставе да се боре.

"Морамо то запечатити и утиснути у свест свих људи који и данас сумњају да ли треба ићи до краја: ако хоћеш да умреш млад, онда не треба да идеш до краја, ако желиш да будеш херој, онда морате ићи у победничко финале", изјавио је он.

Украјински председник Зеленски поновио је више пута да је циљ његове земље успостављање контроле над Кримом и Донбасом.

Игор Клименко саопштио је да су кијевске власти почеле да формирају јуришне бригаде за ову операцију. Према његовим речима, пројекат је назван "Офанзивна гарда".

Претпоставља се да ће основу јединица чинити активни и бивши војници, граничари и полицајци са значајним борбеним искуством.

image