Србија и Балкан

Суд у Хагу обелоданио имена жртава ОВК: На списку киднаповани, мучени и убијени

Међу наведеним жртвама има Срба и Албанаца са територије читаве јужне српске покрајине
Суд у Хагу обелоданио имена жртава ОВК: На списку киднаповани, мучени и убијениGetty © Kael Alford/Newsmakers

Канцеларија специјализованог тужиоца за ратне злочине на КиМ доставила је ажурирану верзију измењене оптужнице у предмету против некадашњих лидера такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), у којој су наведена имена неких од жртава, преноси "Економија онлајн".

Вршилац дужности председника ветерана ОВК Фатон Клинаку реаговао је након што је Специјални суд објавио имена неких од жртава које су убијене и неких других који су отете у предмету против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићита и Реџеп Сељилија.

"Још један скандал и нова срамота Специјалног суда, односно псеудо Специјализованог тужилаштва: Објављује имена жртава злочина које су вође ОВК можда починиле, и то се дешава и пре него што је почео судски процес", написао је Клинаку у Фејсбук.

Према његовим речима, то доводи у опасност сведоке?!

"Овим по други пут, али још више, угрожавају сведоке, јер су их први пут угрозили када се десио скандал са цурењем досијеа из њихових канцеларија у Хагу, а њиховом кривицом су лидери ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај држани као таоци две и по године", написао је Клинаку.

Међу наведеним жртвама има Срба и Албанаца са територије читаве јужне српске покрајине.

У општини Глоговац као жртве убиства помињу се Емин Емини, Ибуш Хамза, Хизри Хајризи, Шабан Хоти, Сафет Хисенај, Башким Рашити, Љутфи Џемшити, Шикири Зимери и Хасан Хоџа и Ајет Гаши.

У општини Липљан као жртве убиства помињу се Бојан Цветковић, Жарко Филиповић, Драгољуб Танасковић, Живота Тодоровић, Драган Вучетивић.

У општини Подујево као жртва се помиње Осман Синани, док се у општини Ораховац помиње Цветко Плевић, као и Хисен Краснићи. У Сувој Реци, Љатифе Кололи и Руше Кололи.

Као жртве отмице у Урошевцу помињу се: Рахим Ељези, Риза Кики, Фаик Реци и Незир Топојани, а Паљ Краснићи се помиње у Ђаковици.

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године поднело потврђену измењену оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, која се састоји од десет тачака, где се терете за ратне злочине и злочине против човечности.

Тужилаштво је најавило, на питање судија Чарлса Смита, да ће се током суђења појавити 312 сведока.

Смит је рекао да тужилаштво очигледно намерава да изнесе доказе за сваку наводну жртву и свако место злочина, те да, не умањујући озбиљну природу ових навода, суд напомиње да стратегија извођења доказа за свако место злочина може бити дуготрајна и не мора нужно имати тежину.

Канцеларија специјалног тужиоца је 29. априла 2022. године поднела измењену оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, у којој се тврди да су четворица оптужених починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи терете да су починили злочине у 42 илегална затвора ОВК на Косову и Метохији и на северу Албаније. Конкретно, оптужени су за мучење 407 Срба, Рома и Албанаца и убиство најмање 98 "затвореника" у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужница против њих потврђена је 26. октобра 2020. године.

Оптужени лидери ОВК Јакуп Краснићи и Хашим Тачи 9. новемба 2020. изјаснили су се да нису криви по оптужбама које им се стављају на терет. Весељи је исто изјавио у свом појављивању 10. новембра, као и Реџеп Сељими 11. новембра.

image
VV inauguration
banner