Србија и Балкан

Бившим лидерима ОВК продужен притвор: Тачи и Весељи остају иза решетака

Бивши лидери ОВК сумњиче се да су починили злочине у 42 илегална затвора ОВК на Косову и Метохији и на северу Албаније, жртве су биле, како Срби, тако и "нелојали" Албанци
Бившим лидерима ОВК продужен притвор: Тачи и Весељи остају иза решетакаGetty © Kael Alford

Специјализована већа за злочине тзв. Ослободилачке војске "Косова" у Хагу продужила су притвор бившим лидерима те организације Кадрију Весељију и Хашиму Тачију, оптуженим за ратне злочине и злочине против човечности, јавља портал "Репортери".

"Разлози за продужетак ове мере су ризик од бекства и могућност утицаја на сведоке", саопштио је суд у Хагу.

Притвор је продужен и бившим лидерима ОВК Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који се такође две године налазе у притвору у Хагу, под оптужбом за ратне злочине.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи терете да су починили злочине у 42 илегална затвора ОВК на Косову и Метохији и на северу Албаније. Конкретно, оптужени су за мучење 407 Срба и убиство најмање 98 "затвореника" у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Ухапшени су 4. и 5. новембра 2020. године и од тада су у притвору. У првом појављивању пред судом изјавили су да нису криви.

Сведоци у поступку против бивших лидера ОВК су Албанци који су преживели ове логоре, будући да преживелих Срба и Рома нема. 

image
VV inauguration
banner