Свет

Земан: Аустрија би могла да буде посредник између Русије и Украјине

Неутралност попут оне коју има Аустрија може бити од користи, каже Милош Земан
Земан: Аустрија би могла да буде посредник између Русије и Украјинеwww.globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk/ZUMAPRESS.com

Аустрија би, захваљујући свом неутралном статусу, могла да игра улогу посредника између Русије и Украјине, изјавио је председник Чешке Милош Земан након разговора са аустријским лидером Александром Фан дер Беленом.

"Рекао сам председнику Аустрије да неутралност те државе, у одређеном контексту, може да јој омогући да игра посредничку улогу у случају Украјине и Русије, док земља која није неутрална не може то да уради. Наравно, не желим да се мешам у унутрашње ствари Аустрије, само сам приметио да, на пример, када је у питању улога посредника, неутралност може бити од користи", рекао је Земан, а пренела Чешка телевизија.

Земан је раније као могуће посреднике навео Пекинг и Београд.

Он је нагласио да су његови ставови у вези са ситуацијом у Украјини слични онима које има председник Аустрије.

Ван дер Белен је напоменуо да, иако је земља коју предводи војно неутрална, неутралност не значи равнодушност. 

"Важно је да се земље Европске уније држе заједно и не дозволе да буду подељене", додао је аустријски председник.

Ван дер Белен би сутра требало да се састане и са новоизабраним председником Чешке Петром Павелом, председником Сената Милошем Вистрчилом и премијером Петром Фијалом.

Земанов други петогодишњи мандат у Прашком дворцу истиче 8. марта, а Павелова инаугурација ће бити одржана сутра. Земан се раније састао или разговарао путем видео позива са лидерима низа других држава.

image