Свет

Блинкен запретио Кини: Ако испоручите оружје Русији, увешћемо вам санкције

Амерички државни секретар каже да тренутно нема доказа да се такве пошиљке дешавају, али да постоје докази да се то разматра
Блинкен запретио Кини: Ако испоручите оружје Русији, увешћемо вам санкцијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Irmantas Gelunas

Амерички државни секретар Ентони Блинкен запретио је да би се "озбиљно нарушили" односи Пекинга и Вашингтона, ако Кина одлучи да испоручује оружје Русији, или да систематски заобиђе антируске санкције.

"Ако се Кина укључи у снабдевање смртоносним оружјем као подршку Русији или систематском заобилажењу санкција како би јој помогла, то ће бити озбиљан проблем за наше земље", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре након министарског састанка Г20 у Индији.

Он је подсетио да се о томе раније говорило на састанку лидера двеју земаља, као и у разговорима са другим високим представницима САД и Кине.

"Нећу детаљно да описујем последице, али имамо могућност увођења разних санкција", нагласио је Блинкен.

Према речима америчког државног секретара, "тренутно нема доказа да се такве пошиљке дешавају, али постоје докази да се таква могућност разматра".

"Многи партнери изражавају забринутост због овога не само у контактима са нама, већ и директно са самом Кином, укључујући и овде у Њу Делхију", рекао је Блинкен.

Блинкен је, како се наводи, током разговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом позвао Москву да заустави руску Специјалну војну операцију и започне садржајан дипломатски дијалог.

"Рекао сам руском министру спољних послова да оконча овај агресивни рат, да се ангажује у дипломатском дијалогу који може да доведе до праведног и трајног мира", рекао је Блинкен.

Додаје се да је такође позвао Москву да се врати примени руско-америчког споразума о смањењу стратешког наоружања.

"Позвао сам Русију да промени своју одлуку и врати се примени СТАРТ-а", поручио је шеф Стејт департмента и додао да је имплементација споразума у ​​интересу и Сједињених Држава и Русије.

Дводневни састанак министара иностраних послова Г20 почео је 1. марта, а ове године је Индија домаћин. Састанком је председавао индијски министар спољних послова Субрахмањам Џаишанкар, а присуствовали су министри спољних послова земаља чланица групе, као и министри и међународне организације које је Индија посебно позвала.

Раније је саопштено да је на маргинама Г20, током састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, кинески министар спољних послова Ћин Ганг изнео став Кине о украјинском питању и рекао да је "Пекинг против двоструких стандарда и притиска санкција".

 

image