Свет

Орбан: Предлажем НАТО без Америке, Европа мора да прихвати стaв Русије

Не може бити победника, будући да се Украјинцима супротставља нуклеарна сила са 140 милиона становника, а Русима цео НАТО, сматра мађарски премијер
Орбан: Предлажем НАТО без Америке, Европа мора да прихвати стaв Русијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Emmanuele Contini

Мађарски премијер Виктор Орбан предложио је земљама Европске уније да створе алтернативни савез НАТО-у који не би укључивао Сједињене Америчке Државе.

"Европски НАТО би био решење. То сам предложио још 2012. године", рекао је Орбан у интервјуу за швајцарски недељник "Велтвохе".

Према његовом мишљењу, земље Старог континента треба да буду у стању да се саме бране, дакле не могу да се ослоне само на САД у области одбране. Такође, само јака национална армија може да гарантује безбедност земље и зато Будимпешта планира да повећа државне војне капацитете.

Орбан је раније рекао да мађарска влада подржава приступање Финске и Шведске алијанси, али да посланици с тим у вези "нису ентузијастични". Разлог за то је, по њему, што власти тих земаља шире "бесрамне лажи" о Мађарској. 

Мађарски премијер је истакао и да ће у случају укључивања Финске у НАТО, граница између Алијансе и Русије порасти за 1.000 километара.

Мир У Европи могућ само ако се уважи руски став

У интервјуу швајцарском гласилу Орбан је додао и да руски политичари увек раде на уједињењу земље, те да ради мирног суживота Европа мора да узме у обзир руски став.

"Руси су војна нација. Сваки Рус од рођења осећа дужност, спремност на извршавање наређења, што је ојачано православљем. Западни политичар каже да се бави политиком да би грађани његове земље живели што слободније. Руски политичар пак каже да је његов посао да уједини земљу. Морамо прихватити ову тачку гледишта, јер је само у том случају могућ миран суживот", оценио је Орбан за "Велтвохе".

Мађарски премијер се осврнуо и на ситуацију у Украјини, где је сада "застој који би лако могао да ескалира у светски рат", и подсетио на став владе да у сукобу не може бити победника, будући да се "Украјинцима супротставља нуклеарна сила са 140 милиона становника, а Русима цео НАТО".

Орбан је напоменуо и да га плаши неозбиљност с којом Запад говори о могућности руског пораза, што би био "геополитички шок, потенцијално разорни земљотрес глобалних размера, много гори од распада Југославије".

Упитан о садашњој позицији Москве, одговорио је да Русији могуће предстоје две-три тешке године, али ће се онда ситуација променити набоље, пошто Руси умеју да уче и прилагођавају се неповољним условима – не треба их потцењивати.

Путин не води своју земљу у патњу

Одговарајући на питање о руском председнику Владимиру Путину, Орбан је истакао да он "не води своју земљу у патњу".

Приметио је и да су се за више од десет година познанства увек борили за мађарску позицију, да су могла да се пронађу разумна решења, а ако би се нешто договорили, онда је Путин то поштовао.

Орбан је подсетио и да му је Путин током последњег састанка почетком фебруара 2022. године рекао да су проблем америчке ракетне базе у Румунији и Пољској, као и могуће ширење НАТО-а на Украјину и Грузију како би се тамо распоредило оружје.

"Осим тога, Американци су се повукли из важних споразума о разоружању. Зато Путин више није могао мирно да спава. Мој спољнополитички ментор је био немачки политичар Ото Граф Ламбсдорф. Скренуо ми је пажњу на разлику између разумевања и прихватања. Разумем шта је Путин рекао, али не прихватам оно што је урадио", изјавио је Орбан.

Трамп би решио сукоб у Украјини за неколико недеља

Одговарајући на питање о циљевима САД у руско-украјинском рату, Орбан је одговорио да су они за њега мистерија, будући да амерички председник Џозеф Бајден сваког месеца говори различите ствари, док би, по његовом мишљењу, бивши председник Доналд Трамп решио сукоб у року од неколико недеља.

Према речима мађарског премијера, Европа практично није укључена у разговор о својој будућности: "У одлукама донетим у Бриселу чешће видим америчке интересе него европске. У рату који се води на границама Европе, Американци данас имају последњу реч."

Прокоментарисао је и односе Мађарске са Демократском и Републиканском партијом у САД.

"Мађарско искуство је јасно: када су демократе на власти у Вашингтону, ми трчимо у заклон. Они увек желе да нас промене, као и политичари у Бриселу. Желе да нам диктирају како да се носимо с миграцијама и како да учимо нашу децу. То је непоштовање. Ми смо успешна земља и доприносимо Европи. Ми смо заштитници замкова на ободу континента. Та улога није призната. Зато се радујемо повратку наших републиканских пријатеља на власт", закључио је Орбан за швајцарски недељник.

image