Свет

Део украјинских трупа добио наређење да одмах напусти Бахмут?

Не знамо који су разлози за повлачење у критичном тренутку за Бахмут када смо овде провели 110 дана борбеног дежурства, али пратимо наређења, рекао је један од команданата Оружаних снага Украјине
Део украјинских трупа добио наређење да одмах напусти Бахмут?Getty © Photo by John Moore/Getty Images

Један од команданата Оружаних снага Украјине рекао је да је његова јединица добила наређење да одмах напусти Бахмут (Артјомовск), преносе "РИА Новости".

"Наша јединица добила је борбено наређење да одмах напусти Бахмут. Који су разлози за повлачење у критичном тренутку за Бахмут, када смо овде провели 110 дана борбеног дежурства? Пре свега, ја сам војник, тако да нећу коментарисати наређења команде одбране Бахмута. Пратимо наређења", рекао је он у видеу објављеном на Телеграму.

Претходно је члан Комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Сергеј Рахманин рекао да је ситуација у Бахмуту критична.

"Са војне тачке гледишта, нема смисла бранити град по сваку цену. Главни проблем је што су руске јединице заправо прекинуле све линије снабдевања украјинских трупа", рекао је он.

С друге стране, заменица министра одбране Украјине Ана Маљар саопштила је одлуку о пребацивању додатних јединица украјинских трупа у Бахмут.

Си-Ен-Ен емитовао је интервју са украјинским војником у којем он признаје да је ситуација у Бахмуту за украјинску војску у свим правцима много гора него што се званично каже.

Како би се припремили за руску офанзиву и своју евентуалну контраофанзиву на пролеће, Украјина ће морати да преда Бахмут, рекли су неименовани европски званичници.

Ако већ нема "стратешки", град има симболичан значај и Запад и Кијев на њега гледају као на Маријупољ, а Русија ће освајањем Артјомовска заузети још један део Донбаса, пренео је "Блумберг".

Бахмут се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од великог града Горловке. Ово је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу.

image