Русија

РТ Балкан анализа: Какав је стратешки значај Соледара и Бахмута?

Тренутне операције у Донбасу можемо упоредити са крвавим борбама које су на том простору вођене током Другог светског рата између совјетских и немачких трупа, сматрају аналитичари
РТ Балкан анализа: Какав је стратешки значај Соледара и Бахмута?www.globallookpress.com © Nicolas Cleuet

Руске трупе заузеле су Соледар, град у Донбасу десетак километара североисточно од Бахмута, након више месеци жестоких борби.

Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да се заузимањем Соледара отвара приступ градовима Краматорск и Славјанск, као и да су у току припреме за ослобођење читаве ДНР.   

"Сада су могућности за ослобођење Артјомовска (Бахмута) и Северска знатно побољшане. Ово је заправо прекретница, а сада су у току припреме за тренутак који смо чекали – ослобођење Доњецке Народне Републике", поручио је Пушилин у емисији Владимира Соловљева.

Генерал-мајор у пензији Божидар Форца за РТ Балкан каже да је руска офанзива неминовна.

"Недвосмислено видимо да је Русија зацртала да заузме новоприпојене области од украјинских снага, што ће сигурно остварити. У овом тренутку је тешко рећи када би то могло да се деси, али је сигурно да ће до тога доћи", рекао је Форца.

Са њим се слаже и генерал-мајор у пензији Лука Кастратовић, који је додао и да је Русија има довољно оружја и да је спремна да га употреби.

"Развој ситуације зависиће од Американаца и тога како они буду проценили своје интересе, да ли су остварили своје циљеве или не", рекао је Кастратовић и додао да они Украјини шаљу своје застарело наоружање, али и неке савременије системе, како би покушали да испровоцирају одговор Русије.

Борбе у Донбасу посебно су тешке и крваве зато што Украјинци на том простору имају значајан број војника који раде на развоју одбрамбених капацитета још од 2014. године, сматра Форца.

Он је додао и да су западне земље помагале Украјини да учврсти положаје у Донбасу у оквиру ширих припрема те земље за рат са Русијом, што је недавно признала и некадашња немачка канцелара Ангела Меркел, која је учествовала у мировним преговорима у Минску 2014-15. године.

Тренутне операције у Донбасу можемо упоредити са крвавим борбама које су на том простору вођене током Другог светског рата између совјетских и немачких трупа, сматра Кастратовић. Он је нагласио и да се испод Соледара и Бахмута налазе добро утврђени подземни градови, као и да је читава та област минирана, што је Русима додатно отежало заузимање ових циљева.

"Западне земље наоружавају Украјину још од 2014, док су друге земље у региону, попут Бугарске и Румуније, наоружавали и раније, од 2007. године. Они такође спроводе индоктринацију Украјинаца како би их окренули против Русије, а знамо да су братоубилачки ратови најкрвавији", рекао је Кастратовић.

Још једно питање које се поставља је стратешки значај Соледара и Бахмута за даљи ток борби у Украјини. Руски медији указују да Бахмут представља стратешки важну раскрсницу. Кроз њега пролазе главни логистички путеви северног Доњецка, док најважнија магистрала М03 води према Славјанску. Такође, од Бахмута ка југу, преко Мајорска, железничка пруга води до Луганска, и на крају до саме Русије.

Саговорници РТ Балкан сматрају да заузимање Соледара и Бахмута свакако представља успех за Русију.

Генерал Кастратовић сматра да би Русија у будућности могла да се окрене циљевима на југу Украјине, вероватно Одеси, како би Кијев одсекла од мора и отежала приступ западним спонзорима, пре свега Америци.

Руски бизнисмен и оснивач групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да његов циљ у рејону Бахмута није толико да заузме град, колико да уништи најспособније украјинске снаге.

Западни, али и поједини украјински званичници, официри и аналитичари сматрају да је Кијев себи дозволио да се заглави у борби за Бахмут, који тврдоглаво брани, и тако изгуби војнике неопходне за наводну пролећну офанзиву, пише "Волстрит џорнал".

Неки од њих верују да би украјинске трупе требало да се повуку и формирају нове одбрамбене линије на узвишењу западно од Бахмута док је то још могуће учинити на организован и координисан начин, пренео је амерички лист.

image