Свет

Протести у Африци: Запад да престане да протерује Русе и да се меша у унутрашњу политику

Овде смо првенствено да се супротставимо мешању Француске и Сједињених Држава, Бајденове администрације, да кажемо да смо захвални Русима и желимо да Руси остану и не иду нигде, рекао је вођа протеста
Протести у Африци: Запад да престане да протерује Русе и да се меша у унутрашњу политикуGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Стотине људи окупило се у главном граду Централноафричке Републике Бангију, протестујући против мешања Запада у унутрашње ствари те државе и захтева да се прекине сарадња са Русијом, преносе "РИА Новости".

У рукама окупљени активисти држе руске заставе и транспаренте на којима пише – "Народ Централне Африке се залаже за свој суверенитет у складу са Повељом УН", "Централноафричка Република подржава Русију" и "Не уценама и западном малтретирању". 

Према речима организатора митинга, политичког активисте Дидасијена Косимачија, овај митинг је "одговор на акције Сједињених Држава и Француске које су се обратиле председнику Централноафричке Републике са захтевом да приморају Русе да напусте земљу".

"Овде смо првенствено да се супротставимо мешању Француске и Сједињених Држава, Бајденове администрације, да кажемо: 'Не! Ми, народ Централноафричке Републике, захвални смо Русима и желимо да Руси остану и да не иду нигде", рекао је он.

Како је навео, активисти имају још један захтев, а то је ослобађање владине војске Централноафричке Републике, коју држе као таоце криминалци из "Коалиције патриота за промене" бившег председника земље Франсоа Бозизеа. 

Раније је француско Министарство спољних послова саопштило да повлачи свог амбасадора у Буркини Фасо, дан након што су најавили повлачење трупа из Африке.

Протести у Буркини Фасо против француског војног присуства нагло су порасли због мишљења да Француска није учинила довољно да се ухвати у коштац са побуном исламистичких група, које су се последњих година прошириле из суседног Малија.

Протести у Буркини Фасо против присуства француског утицаја и трупа букте већ неколико месеци, а демонстранти су прошлог месеца покушали да упадну на територију француске амбасаде, као и у њихову војну базу недалеко од престонице Уагадугуа.

image