Свет

"Скај њуз": У Британији малтретирају и либералне Русе, жртве русофобних напада чак и деца

Жртве напада, према истраживању британског медија, била су и деца основношколског узраста
"Скај њуз": У Британији малтретирају и либералне Русе, жртве русофобних напада чак и децаGetty © Carl Court

Према истраживању "Скај њуза" на територији Велике Британије догодило се више десетина етнички мотивисаних напада из мржње према руским држављанима од почетка Специјалне војне операције у Украјини. Жртве напада били су Руси, они за које се сумња да су Руси, али и деца која похађају основну школу.

Полицијске испоставе у Енглеској примећују да је број русофобних испада и напада на Русе више него удвостручен у прошлој години у поређењу са 2021. годином. Експерти упозоравају да ће број евидентираних кривичних дела вероватно бити "врх леденог брега", јер многи остају непријављени, а очекује се да ће се пораст наставити за време трајања Специјалне војне операције у Украјини.

Руски кувар Алексеј Зимин каже да његов ресторан у Лондону добија претње упркос томе што је он лично противник СВО.

Само зато што је Рус, људи су му говорили: "Ви, руске свиње" и "Треба да затворите ресторан или ћемо ми то да урадимо", а једном приликом је и полицајац послат у његов локал јер је опасност са којом се суочавао била очигледна.

Зиминов ресторан донирао је око 30.000 фунти Црвеном крсту за украјинске избеглице, наводи се у истраживању бритнског медија.

Деца жртве антируске хистерије

Хуманитарна организација "Подршка жртвама" саопштила је да је видела "навалу" антируских злочина из мржње у првим недељама Специјалне војне операције у Украјини, укључујући инциденте "застрашивања из мржње" у школама.

Неке жртве су биле основношколског узраста, додаје се.

Бека Розентал, која се бави злочинима из мржње у овој хуманитарној организацији рекла је за "Скај њуз" са чиме се најчешће сусретала.

"Прилично често се деци и одраслима говори: 'Вратите се кући'".

Иако је током рада на подршци жртвама видела случајеве који су укључивали "антиукрајинску реторику", она је истакла да су жртве углавном Руси, као и они из других земаља за које се погрешно веровало да су Руси.

Професор кривичног права и криминологије на Универзитету у Сасексу Марк Волтерс рекао је да "догађаји окидачи", попут СВО, доводе до пораста одређених врста злочина из мржње. Волтерс је упозорио да се злочини из мржње премало пријављују, додајући: "Иако мислим да ће бројке дефинитивно показати да је дошло до наглог пораста, не сумњам да ће то вероватно бити само врх леденог брега."

Портпарол Министарства унутрашњих послова Британије рекао је за "Скај њуз" да је злочин из мржње пошаст за заједнице широм земље, али да не одражава вредности модерне Британије.

"Док ће пораст случајева вероватно бити у великој мери вођен побољшањима у полицијским евиденцијама, ово су тешки злочини и очекујемо да полиција у потпуности истражи ове нападе мржње и да се побрине да кукавице које их почине осете пуну снагу закона", поручено је из британског МУП-а.

На другој страни, нису све полицијске испоставе желеле да доставе податке о нападима на Русе. Но, они који јесу, забележили су да су напади углавном вербални, али да је долазило и до физичких напада, као и до уништавања личне имовине, не само Руса, већ и оних за које су нападачи мислили да су руске националности.

Овим поводом огласила се и Руска амбасада у Великој Британији која захтева да Лондон престане да промовише русофобну пропаганду због пораста броја злочина мотивисаних етничком мржњом против руских грађана у тој држави.

Истрага "Скај њуза" заслужује позитивну оцену и пуну пажњу, наведено је из амбасаде.

"Оно што се дешава сматрамо срамном страницом модерне историје Велике Британије. Сигурни смо да би све наведено, да се случај односио на друге националности и етничке групе, британске власти и друштво одмах и недвосмислено осудили као низ нечувених злочина из мржње и да би резултирали насловним страницама британских медији одавно", истакли су у саопштењу из амбасаде Руске Федерације.

Додали су да захтевају да се спроведе свеобухватна и кредибилна истрага свих инцидената из мржње према Русима и онима који говоре руски језик и да сви одговорни буду изведени пред лице правде.

"Позивамо британске власти, међународне и националне организације за људска права да не занемаре тренд који открива 'Скај њуз' брзи раст свакодневне русофобије у Великој Британији", закључују из амбасаде додајући да се позивају на поштовање међународних обавеза и декларација о људским правима.

image