Русија

Захарова: Лице модерне Европе са русофобичним сјајем у очима

Портпаролка руског министарства спољних послова реаговала је на фотографију човека који подсећа на некадашњег немачког политичара, диктатора и вође Нацистичке партије Адолфа Хитлера на скупу у Естонији
Захарова: Лице модерне Европе са русофобичним сјајем у очимаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на фотографију човека који подсећа на некадашњег немачког политичара, диктатора и вође Нацистичке партије Адолфа Хитлера, снимљена током бакљаде у естонском граду Тарту, коју је јуче организовала Конзервативна народна партија Естоније (ЕКРЕ) поводом 103. годишњице од Споразума из Тартуа.

"Ови 'активисти' редовно учествују у догађајима који величају Вафен-СС легионаре", написала је Захарова на Телеграму.

Пажњу јавности привукао је човек са брковима и фризуром налик некадашњем диктатору. Да ли је то била случајност, шала или озбиљан израз политичких ставова?

Захарова је подсетила да је оснивач и бивши вођа ЕКРЕ-а Март Хелме 31. августа 2022. године одржао ватрени говор у којм је, између осталог, рекао да руски језик треба да нестане из употребе у Естонији.

"Овде много говоримо о томе како се боримо, како се бори Украјина, и сви у томе држимо песнице за Украјину. Све је ово истина. Али ми, са своје стране, морамо учинити све да цела Естонија постане земља која говори естонски језик, а да језик земље агресора тихо нестане са наших улица док потпуно не утихне", рекао је Хелме.

"Хелме наставља рад свог оца легионара. Лице модерне Европе са русофобичним сјајем у очима", поручила је она.

Фотографија мушкарца који држи бакљу и позира за камеру постала је вирална на интернету, коју је такође прокоментарисало Министарство спољних послова Русије упитавши: "Да ли је ово лице Европе 2023. године?"

Не знамо да ли је лице 2023, али сигурно случај када једна слика вреди хиљаду речи.

image