Русија

Украјинци прете: Блокираћемо Крим

Ипак, без авијације и ракета дугог домета Кијев неће моћи да обави овај задатак, рекао је пуковник Оружаних снага Украјине
Украјинци прете: Блокираћемо КримGetty © Anastasia Vlasova / Stringer

Украјина планира да блокира Крим тако што ће исцрпети народ, изјавио је војни аналитичар и пуковник Оружаних снага Украјине Петро Черник за канал "Гаварит баљшој Љвов".

"Само је питање времена када ће борбена група, и уопште сви становници који се тамо налазе бити исцрпљени физички. Према логици ратовања, ово и није тако тежак задатак", сугерисао је Черник.

Према његовим речима, за спровођење овог плана Украјина ће морати да уништи Кримски мост.

Ипак, без авијације и ракета дугог домета Кијев неће моћи да обави овај задатак, рекао је он. Конкретно, пуковник верује да ће амерички Ф-16 бити корисни и примењени за освајање Крима, с тим да је потребно много авиона.

Да украјинска војска планира да пресече пут до Крима, јуче је за "РИА Новости" саопштио члан Главног савета регионалне администрације Владимир Рогов.

"Украјинска војска у пролеће планира напад на ослобођене територије Запорожја како би изашли на Азовско море. Њихов главни задатак је да пресеку наше трупе и пут до Крима", појаснио је.

Шта каже Америка?

САД не износе јасан става на тему украјинског напада на Крим, јер рачунају да би заузимање полуострва био притисак на Русију, те да би је тако приморали да седне за преговарачки сто, рекао је бивши званичник америчке националне обавештајне службе у Европи Крис Чивис, за амерички лист "Хил".

Према његовим речима, то је оно у шта се Вашингтон узда, чак и ако, како је рекао, не мисли да је могуће да Украјина заузме Крим.

Како је рекао Чивис, који је сада сарадник Карнегијеве задужбине у Вашингтону, званичници америчке администрације су више пута избегавали питања о томе да ли ће Вашингтон подржати напоре Кијева по питању Крима.

Док амерички званичници обећавају да ће Вашингтон подржавати Украјину колико год буде потребно, они "не желе да у потпуности подрже амбиције Кијева" на Криму, наводи се у чланку.

Како преноси извор, то је делимично због чињенице да ће офанзива украјинске стране захтевати тешко наоружање – ракете дугог домета, тенкове и авионе.

Кијевске власти су у протеклом периоду више пута истакле да им мисао о нападу на Крим није страна.

Секретар украјинског Савета националне безбедности и одбране Алексеј Данилов изјавио је почетком фебруара да Кијев не искључује потенцијалне нападе на територију Руске Федерације.

"Што се тиче Русије, нико нам не брани да за нападе користимо оружје које је произведено у Украјини. Да ли ми имамо такво оружје? Имамо", рекао је Данилов.

Идеју су потврдили и Кирил Буданов, који би требало да буде постављен за новог министра одбране Украјине, али Михаил Подољак, саветник шефа кабинета Владимира Зеленског, који је тврдио да, пошто се договорио о испоруци тенкова, Кијев преговара о набавци ракета и авиона дужег домета за ударе на Крим (премда је Запад одбио да обезбеди такво оружје).

Стварни напад или провокација кијевског режима се 1. марта заиста и десила. Наиме, кијевски режим је масовним нападом дроновима кренуо на полуострво, али је руска војска зауставила њихов покушај, јавило је руско Министарство одбране.

"Системи ПВО оборили су шест беспилотних летелица, а још четири је онеспособљено захваљујући руском систему за електронско ратовање", наводи се у саопштењу.

И премијер Крима је раније говорио о потреби да се направе утврђења на територији Крима како би се осигурала безбедност његових становника.

"Ово је моја иницијатива, а захваљујући председнику подржана је. Ако хоћете мир, припремите се за рат. Крим је руски и остаће заувек, ко год и шта год планирао. Ја сам одговоран за територијалну одбрану Крима, потпуно контролишем ситуацију, знам ко је за шта одговоран", нагласио је Аксјонов.

Према његовим речима, предузете мере су, пре свега, превентивне.

image