Свет

Напад на Русију није искључен? Кијев: Имамо такво оружје

Нико нам не брани да гађамо Русију оружјем које сами производимо, поручују из украјинског Савета националне безбедности и одбране
Напад на Русију није искључен? Кијев: Имамо такво оружје© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Секретар украјинског Савета националне безбедности и одбране Алексеј Данилов изјавио је данас да Кијев не искључује потенцијалне нападе на територију Руске Федерације, за које би, како је казао, могло бити искоришћено оружје украјинске производње, пренео је Си-Ен-Ен.

"Што се тиче Русије, нико нам не брани да за нападе користимо оружје које је произведено у Украјини. Да ли ми имамо такво оружје? Имамо", рекао је Данилов.

Подсетимо, Запад је забранио Кијеву да оружје које добија од савезника користи за нападе по Русији. Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је пре два дана да се о овоме договорио са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Сада већ бивши министар одбране Украјине Алексеј Резњиков претходно је изјавио да је Кијев спреман на такав компромис. Ипак, представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Вадим Скибицкиј изјавио је нешто супротно, када је казао да сматра да је неопходно наносити ударе на војна складишта руске војске и на територији читаве Руске Федерације.

Почетком прошлог месеца, Кирил Буданов, који би требало да буде постављен за новог министра одбране Украјине, додао је да се у наредним месецима могу очекивати напади "дубље" на руску територију, односно даље од линије фронта.

Ово је потврдио и саветник Зеленског, Михаил Подољак, који је крајем истог месеца казао да Кијев разматра ударе по Москви, Санкт Петербургу, Јекатеринбургу и неким другим градовима.

image
VV inauguration
banner