Свет

Објављени мејлови: Фаучи наручио научни рад о вирусу корона како би оповргао теорију о лабораторији

Обајвљено је више преписки из мејлова главног америчког епидемиолога Ентонија Фаучија у којима се види да је наручио научни рад са посебним циљем
Објављени мејлови: Фаучи наручио научни рад о вирусу корона како би оповргао теорију о лабораторији© Tanjug/AP Photo/Cliff Owen, File

Републиканци у Представничком дому САД објавили су имејлове главног америчког епидемиолога Ентонија Фаучија у којима се види како је у фебруару 2020. године наручио научни рад како би оповргао теорију да је вирус корона процурио из лабораторије у кинеском граду Вухану.

У документу на седам страна објављено је више преписки Фаучија са разним званичницима, а међу њима је др Кристијан Андерсен који  признаје да га је Фаучи "натерао" да напише рад са циљем да "побије" теорију о цурења из лабораторије.

Како пише "Њујорк пост", Фаучи је осам седмица касније, док је стајао поред америчког председника Доналда Трампа, на конференцији за новинаре у Белој кући цитирао тај документ као доказ да је теорија цурења вируса из лабораторије невероватна, док се истовремено претварао да нема никакве везе с тим радом и да не познаје ауторе, објавио је "Њујорк пост".

Фаучи је, 17. априла 2020, на питање да ли је вирус могао да дође из кинеске лабораторије, рекао да то није могуће, позивајући се на рад под називом "Проксимално порекло САРС-КоВ-2", који је послат Фаучију на уређивање у облику нацрта и поново на коначно одобрење, пре него што је објављен 17. фебруара 2020.

Рад је написан четири дана након што су Фаучи и његов шеф америчких Националних института за здравље (НИХ) Френсис Колинс, разговарали са четворицом аутора о извештајима да је ковид-19 можда процурио из лабораторије у Вухану и да је "можда намерно генетски изманипулисан".

Тадашњи шеф британске непрофитне организације "Велкам траст" Џереми Фарар, која има историјске везе са фармацеутском индустријом и "Гејтс фондацијом", награђен је улогом главног научника у Светској здравственој организацији (СЗО) прошлог децембра.

Фарар је послао мејл у којем је тражио да у раду израз "мало вероватно" буде замењен са "невероватно", у реченици о пореклу цурења вируса из лабораторије, која је гласила: "Мало је вероватно да се САРС-ЦоВ-2 појавио лабораторијском манипулацијом постојећег коронавируса повезаног са САРС-ом."

Питање зашто је Фаучи уложио толики напор да прикрије порекло ковид-19, главни је фокус комитета који предводи Републиканска странка.

image