Магазин

Како себи олакшати повратак са одмора и улазак у радну недељу

Повратак са одмора многима тешко пада, јер је време да се тело и ум поново привикавају на свакодневни режим. Ипак, постоји неколико начина да транзиција "са плаже" у свет обавеза и рутине буде лакша.
Како себи олакшати повратак са одмора и улазак у радну недељу© Pexels/Mikhail Nilov

Долазак са путовања представља велики изазов - тешко је осећати се потпуно одморно и спремно за повратак у реални свет. У већини случајева, чак је и сам одмор био извор стреса (паковање, планови о самом путу, избор места за посећивање, организација). Препоручљиво је имати и генерални план за поновно привикавање на свакодневне обавезе и рутине.

Постоји неколико једноставних начина за прилагођавања након путовања и успостављања продуктивне рутине, која неће изазвати велики притисак:

Припрема за комуникацију

Многе сачекају бројне поруке или мејлови, пословне или приватне, које су биле одложене за период након путовања. Ипак, и даље је тешко "пронаћи снагу", односно мотивацију и одговорити свима. Због тога је лакше унапред припремити поруке и обавестити друге о својим плановима за одсуство. Они који имају разумевања ће вероватно сачекати прикладно време за контактирање, а пословне поруке које нису хитне могу да сачекају. Враћање у редовну комуникацију са другима постаје лакше, што помаже у подсвесној припреми за повратак у реалан живот.

Важно је издвојити приоритете када је у питању наведена врста електронског бонтона - није потребно бити доступан свима у сваком тренутку, поготово када је време за одмор, али такође је добро обратити пажњу на то у којим тренуцима је боље одговорити, како би се избегао могући неспоразум.

Листа за повратак

Када се одмор заврши, подсвесни узрок стреса може бити недостатак прецизног плана. Написати листу задатака и обавеза која се примењује одмах након повратка са путовања може помоћи у бољој концентрацији и унети осећај сигурности. Добра огранизација и планирање унапред може значајно помоћи у менталном растерећењу и ефикаснијем обављању обавеза. Пример су одређен распоред распремања кофера, стана, припреме пословног материјала. Најбоље је почети од једноставнијих задатака, како би се мозак "привикао" на рад, олакшавајући наредне послове.

Дан за одмор после одмора 

Интересантан трик за побољшавање продуктивности након одмора је: додатни одмор. Тачније, један дан који је искључиво намењен поновном привикавању на дом, град, распоређивање пртљага. Између осталог, веома је значајан као додатна ментална и физичка пауза пред повратак у свакодневни живот.

Није могуће постићи све

Осим практичних обавеза које могу да наносе стрес, постоји и велики унутрашњи притисак који појединац може сам себи да наметне. Данас се многи људи осећају криво због одласка на одмор, јер се успешно завршавање различитих послова или пројеката истовремено слави као једини кључ до успеха. Због тога је битно знати важност правилног одмора и искористити дане у којима је дозвљено бити "искључен". Пауза је важна исто колико и активно обављање послова, јер преоптерећење и могући бурнаут могу само да штете здрављу и резултатима.

image