Свет

Пјонгјанг поручио Вашингтону: Обарање наших ракета значи објаву рата

Северна Кореја окривила је САД и Јужну Кореју да заједничким војним вежбама подижу тензије у региону
Пјонгјанг поручио Вашингтону: Обарање наших ракета значи објаву ратаwww.globallookpress.com © Defense Ministry

Северна Кореја је саопштила да ће сваки потез који би довео до обарања њених пробних ракета схватити као објаву рата и окривила је САД и Јужну Кореју да заједничким војним вежбама подижу тензије, преноси Ројтерс позивајући се на севернокорејске медије.

Ким Јо Џонг, сестра лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, упозорила је у саопштењу да ће Пјонгјанг акције америчке војске, усмерене против тестирања стратешког оружја Северне Кореје, видети као "објаву рата", известила је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Она је најавила да би Пјонгјанг могао да испали још ракета у Тихи океан.

"Пацифик не поседују ни Америка, ни Јапан", поручила је Ким Јо Џонг.

Министарство спољних послова Северне Кореје оптужило је САД да "отежава ситуацију" извођењем заједничких војних вежби са Јужном Корејом у које је укључен и амерички бомбардер Б-52, као и планирањем додатних вежби на терену са Јужном Корејом.

Јужнокорејско министарство за уједињење, које је задужено за односе са Северном Корејом, саопштило је у одговору да је за погоршање ситуације крив "безобзиран нуклеарни и ракетни развој" Пјонгјанга.

САД и Јужна Кореја ће следеће недеље започети десетодневне војне вежбе под називом "Штит слободе".

У Јужној Кореји се налази око 28.500 америчких војника, стационираних тамо од Корејског рата, који је вођен од 1950. до 1953. године. Сукоб је завршен примирјем, а не мировним споразумом, због чега су Пјонгјанг и Сеул технички и даље у рату, наводи Ројтерс.

image