Свет

Северна Корејa упозорила Америку: Свака следећа провокација значи објаву рата

Једини начин да се прекине зачарани круг ескалације војних тензија на Корејском полуострву је да САД повуче обећање да ће испоручити стратешко наоружање Јужној Кореји, саопштило је Министарство спољних послова
Северна Корејa упозорила Америку: Свака следећа провокација значи објаву ратаGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Министарство спољних послова Северне Кореје саопштило је да ће се све америчке провокације у будућности против те земље сматрати објавом рата.

Оштро су осудили и ванредни састанак Савета безбедности УН, који је почетком недеље сазван на иницијативу Јапана због најновијих ракетних лансирања Северне Кореје.

"Пјонгјанг сматра нечувеном саму чињеницу да се у Савету безбедности расправља о 'легитимном праву суверене државе на самоодбрану' и оштро осуђује сазивање састанка", рекао је директор Одељења за послове САД при Министарству спољних послова Северне Кореје Квон Јунг Геун.

Дипломата је подсетио да су као одговор на лансирање пројектила Сједињене Државе и Јужна Кореја извеле "пробу нуклеарног рата" против Северне Кореје. Осим тога, додао је да се организују посете бази америчких нуклеарних подморница и да се користи стратешко наоружање у вежбама на Корејском полуострву.

Према његовим речима, Пјонгјанг све ово сматра "неопростивим изазовом" поготово што Вашингтон једнострано јача свој војни савез, а негира право Северне Кореје на самоодбрану.

"Једини начин да се прекине зачарани круг ескалације војних тензија на Корејском полуострву и око њега је да се предузму јасне, делотворне мере. Ту подразумевамо и повлачење обећања САД да ће испоручити стратешко наоружање Јужној Кореји и заустављање свих заједничких војних вежби против Северне Кореје", нагласио је он.

Сједињеним Државама, како је навео представник министарства, треба да јасно да се наставак њихових непријатељских и провокативних акција против Северне Кореје, упркос свим упозорењима, може сматрати објавом рата против те земље.

Осим тога, Квон Џонг Геун је такође запретио Савету безбедности УН контрамерама ако наставе да буду "инструмент за притисак".

"Уместо да осуде САД, УН расправљају о легитимном праву Северне Кореје на самоодбрану", закључио је он.

Северна Кореја је од почетка године четири пута лансирала ракете, тачније, 18. фебруара лансирана је интерконтинентална балистичка ракета "Хвасон-15", која је прелетела 989 ​​километара и пала у Јапанско море, а два дана касније још две ракете домета 100 и 50 километара.

Као одговор, Јужна Кореја и САД су 19. фебруара одржале војну вежбу Ваздухопловства уз учешће америчких стратешких бомбардера, а 22. фебруара проширену командну вежбу одвраћања. Осим тога, у марту су планирани маневри, због којих би амерички нуклеарни носач авиона могао да стигне на обалу Јужне Кореје.

О лансирању севернокорејских ракета разговарало се у Савету безбедности УН 21. фебруара. САД, Француска, Велика Британија, Јапан и неколико других земаља осудиле су поступке Пјонгјанга. Русија и Кина су остале уздржане.

image