Свет

Северна Кореја испалила два балистичка пројектила ка Јапану

Државни медији Северне Кореје потврдили су да је Пјонгјанг испалио два пројектила из вишецевног ракетног бацача, гађајући циљеве на удаљености од 395 и 337 километара
Северна Кореја испалила два балистичка пројектила ка Јапану© Tanjug/KRT via AP

Северна Кореја испалила је још два балистичка пројектила са своје источне обале само два дана након што је лансирала интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ) у море код западне обале Јапана, што је навело САД да продуже ваздушне војне вежбе са Јужном Корејом и са Јапаном.

Државни медији Северне Кореје потврдили су да је Пјонгјанг испалио два пројектила из вишецевног ракетног бацача, гађајући циљеве на удаљености од 395 и 337 километара.

Активиран је ракетни бацач који је део тактичког нуклеарног оружја, објавила је државна новинска агенција КЦНА.

Јапанско министарство одбране потврдило је да су две севернокорејске ракете испаљене и додало да су достигле максималну висину од око 100 и 50 километара, као и да су пале изван јапанске ексклузивне економске зоне, пренео је Ројтерс.

Зато је јапански премијер Фумио Кишида затражио хитан састанак Савета безбедности УН, за који су медији те државе јавили да је заказан за данас у 20 часова по средњеевропском времену.

Заједнички генералштаб Јужне Кореје оштро је осудио лансирање ракета, називајући га тешком провокацијом коју треба одмах прекинути.

Министарство спољних послова Јужне Кореје најавило је санкције за четири појединца и пет институција, повезаних са оружјем Пјонгјанга коришћеним у најновијим тестовима ракета.

Америчка индо-пацифичка команда саопштила је да најновије лансирање није представљало непосредну претњу, али да дестабилизује регион. Портпарол УН Стефан Дужарик позвао је Пјонгјанг да одмах обустави провокативне акције забрањене резолуцијама Савета безбедности и настави дијалог о нуклеарном разоружању.

image