Магазин

Леблебија: моћан извор протеина, али и афродизијак

Све чешћа промоција здраве исхране, а коју чине намирнице из других делова света, као да нас је потпуно одвојила од хране коју су јели наши преци. Многи лекари саветују да се једе само оно што расте и узгаја се у нашој земљи, јер како кажу, ми немамо ензиме да сваримо храну са других поднебља. Једна од намирница која се некада јела у Србији, а сада је мање заступљена, је леблебија.
Леблебија: моћан извор протеина, али и афродизијак© pexels/Nasty Fotografia

Леблебија је махунарка, чије семе је најсличније семену соје или сушеном грашку. Конзумира се више од 7.500 година. У источним земљама, леблебије се мељу у брашно и од њега пеку пецива, или се, у одређеној сразмери, мешају са пшеничним брашном и пече посебан и врло тражен хлеб.

Једна шоља или 164 грама леблебије, садржи 269 калорија, има 14.5 грама протеина, 4 грама масти и 45 грама угљених хидрата. Садржи и 74 посто од укупне дневне препоручене количине мангана. Ова намирница је богата и фолном киселином, бакром, гвожђем, цинком, фосфором, магнезијумом, витамина Б1, Б6, као и селеном и калијумом. 

Добар звор протеина за вегетаријанце

Многи вегетаријанци не уносе довољно протеина јер се они већином налазе у намирницама животињског порекла. Леблебија је одличан извор гвожђа, чак и у куваном облику садржи дупло више гвожђа од једнаке количине меса. Најбоља комбинација за вегетаријанце је да се комбинује у оброку са целим зрном пшенице, што је добар извир протеина без додатих калорија и незасићених масти. Ова махунарка богата је есенцијалним амино-киселинама које тело није у могућности да створи само.

Одлична је у борби против дијабетеса

Истраживања су показала да дијабетичари типа 1, који често конзумирају намирнице богате влакнима, имају снижен ниво глукозе, а код дијабетичара типа 2 се може побољшати ниво шећера у крви, липида и инсулина. Стручњаци препоручују 21-25 грама дијеталних влакана дневно.

Чува здравље костију

Гвожђе, фосфати, калцијум, магнезијум, манган, цинк и витамин К, налазе се у леблебијама и доприносе здрављу и јачању костију. Ипак треба бити опрезан када су у питању ови минерали јер превише фосфора, а премало калцијума може резултирати слабљењем костију.

Снижава крвни притисак

Леблебија имају мало натријума, који је предуслов да крви притисак буде у нормални, а са друге стране, пуна је калијума који је битан за одржавање нормалних вредности крвног притиска.  

Помаже у губитку тежине

Леблебија је богата како растворљивим влакнима које помажу да жуч буде под контролом, тако и нерастворљивим влакнима која поспешују варење и помажу код мршављења. Такође даје дуг осећај ситости.

Манган помаже да се одржи добра енергија у телу

Манган је минерал који у телу помаже у произведњи енергије. Шоља леблебија, два или три пута недељно, је довољна да се "напуне батерије" за целу недељу. Најбољи начин је да се једе као ужина или да се скува са мало соли.

Има изузетно хранљиво лишће

Најновија истраживања су показала да је и лишће леблебије веома корисно, јер осим витамина, садржи и значајну количину неких минерала, па тако може да буде у рангу купуса и спанаћа.

Леблебија је моћан афродизијак

У арапским земљама, леблебија је познат као моћан афродизијак. Од давнина се користе рецепти који су примењивани ради побољшања потенције. Смеша од белог лука, меда и леблебија често је коришћена у ове сврхе. У литератури од 15. века, помиње се да су леблебије забрањене за свештенике, јер делују попут афродизијака.  

Због свог благог укуса лако се комбинује са другим намирницама, а може се јести у било ком оброку током дана. Лакше се кува уколико се, као и пасуљ, потопи у воду на неколико сати пре кувања.

Леблебија није скупа намирница и лако се комбинују са другим укусима јер је  неутралног укуса. Може се препећи и јести као грицкалица, такође и укисељена, осушена, а ускоро и свежа јер је ово њихово време.

image