Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Хапшење Арсића нови вид притиска и малтретирања Срба

Приштина Србима са КиМ пресуђује у јавности и пре завршетка самог судског процеса, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију
Канцеларија за КиМ: Хапшење Арсића нови вид притиска и малтретирања СрбаGetty © Carsten Koall

Хапшење Златка Арсића, оца троје деце из села Ајновце у Косовској Каменици нови је вид притиска и малтретирања којем су изложени Срби на Косову и Метохији, посебно јужно од Ибра, којима Приштина пресуђује у јавности и пре завршетка самог судског процеса, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија је Арсићу одмах обезбедила бесплатну правну помоћ, а председница привременог органа Косовске Каменице Тања Аксић јутрос је обишла породицу ухапшеног и понудила им сву помоћ и подршку.

"Арсић је припадник косовске полиције и поставља се логично питање како је прошао све неопходне провере и тестове за рад у овом органу, а сада је напрасно оптужен за наводни ратни злочин? То отвара оправдану сумњу да су мотиви Арсићевог хапшења посве другачије природе, а томе у прилог иде и синоћње саопштење Џељаља Свечље који је Арсића прогласио кривим и пре суђења и одлуке суда", наведено је у саопштењу.

То, како је саопштено, јасно говори да за Србе на КиМ нема ни права ни правде, да им се пресуде по политичком и етничком кључу изричу у јавности, чиме се крши претпоставка невиности и ускраћује право на правично суђење.

Јуче је, под сумњом за ратне злочине, ухапшен Србин Златан Арсић из села Ајновце код Косовске Каменице.

Како је саопштено из специјалног тужилаштва "Косова", ухапшени се сумњичи да је наводно у марту 1999. године, као службено лице у полицијској станици у Косовској Каменици, заједно са другим припадницима тадашње полиције СРЈ, наводно тукао Албанца Б.М, наневши му тешке повреде.

О свему овоме Канцеларија ће обавестити и међународне институције које делују на простору КиМ, наведено је у саопштењу.

image