Србија и Балкан

Провокација из Приштине: Одбијен захтев официра за везу да посети ухапшенe Србе

Поступајуће судије забраниле су посету Павићевићу уз образложење да је његов статус "нејасан ", као и да нису оправдани захтеви за посету
Провокација из Приштине: Одбијен захтев официра за везу да посети ухапшенe Србе© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Власти привремених институција у Приштини одбиле су захтев за везу официра Дејана Павићевића да у затвору у Подујеву посети ухапшене Србе Слађана Трајковића и Миљана Аџића.

Павићевић је, како је рекао, желео да се увери у услове у којима се налазе и поштовање њихових права, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Павићевић је од тренутка хапшења Аџића и Трајковића упутио више захтева за посету, а последњи пут 23. фебруара преко правног заступника ухапшених.

Међутим, поступајуће судије забраниле су посету Павићевићу уз образложење да је "нејасан његов статус", као и да нису оправдани захтеви за посету.

На тај начин Приштина је, како се наводи, још једном прекршила договоре из Брисела, али и флагрантно ускратила права српских затвореника Трајковића и Аџића.

"Посете српским притвореницима на Косову и Метохији у складу су са ингеренцијама Павићевића које су дефинисане споразумом о официру за везу у Бриселу, а реч је о пракси која се годинама уназад примењивала", саопштавају из Канцеларије за Косово и Метохију.

О овом кршењу споразума и ускраћивању права српским притвореницима Канцеларија за Косово и Метохију протестним писмом, обавестила је и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака инсистирајући да својим ауторитетом и функцијом омогући поштовање споразума и од Приштине захтева да омогући посету притвореницима од стране српског официра.

image
VV inauguration
banner