Србија и Балкан

Ухапшени Србин са КиМ пуштен да се брани са слободе

Судско веће Специјалног суда у Приштини усвојило је предлог за замену судског притвора Аџићу за меру јемства од 20.000 евра како би се бранио са слободе
Ухапшени Србин са КиМ пуштен да се брани са слободе© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Миљан Аџић из Звечана, који је ухапшен у децембру прошле године на прелазу Јариње, пуштен је данас да се брани са слободе, потврдио је за "Косово онлајн" адвокат оптуженог Милош Делевић.

Канцеларија за Косово и Метохију је пре неколико дана доставила мисији Еулекса гаранције Владе Републике Србије којима је тражила да се ухапшеним Србима Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу омогући да се бране за слободе.

Аџић је други Србин ослобођен из притвора на након Дејана Пантића, који је пуштен крајем децембра, после протеста Срба на северу, барикада и дипломатске акције званичног Београда.

Судско веће Специјалног суда у Приштини усвојило је предлог за замену судског притвора Аџићу за меру јемства од 20.000 евра како би се бранио са слободе. Новац је прикупљен, и Аџић је пуштен на слободу.

"Код куће сам, добро сам. Желим да се захвалим свима који су били уз мене и уз моју породицу у претходном периоду, а посебно Влади Србије много хвала на гаранцијама које је дала за мене и због свега што је учинила", поручио је Аџић за "Косово онлајн".

Адвокат Милош Делевић истиче да је Миљан Аџић управо узашао из затвора, и да је једина његова обавеза да се појави на свим рочиштима која буду заказана у суду.

"Након данашње одлуке о јемству, породица Миљана Аџића успела је да скупи новац и да уплати износ од 20.000 евра како би се он у даљем судском процесу бранио са слободе", рекао је адвокат Делевић.

Аџић је један од тројице Срба ухапшених децембра прошле године после чијег хапшења су уследиле барикаде на северу Косова. Он се терети за наводни напад на службено лице. Аџић је ухапшен 9. децембра на административном прелазу Јариње када се са супругом и малолетним дететом враћао из централне Србије.

image