Свет

"Тајмс": НАТО сакрио име особе која стоји иза напада на Северни ток како би заштитио Украјину

План званичника НАТО био је да заштите Украјину од јавне свађе са Немачком, пише британски "Тајмс"
"Тајмс": НАТО сакрио име особе која стоји иза напада на Северни ток како би заштитио Украјинуwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry

Недељу дана након што су се догодиле експлозије на Северном току, у Бриселу је одржан састанак обавештајних служби и том приликом чланови скандинавске делегације сазнале су ко стоји иза експлозија, пише британски "Тајмс".

"Нису то урадили Американци, Руси или Пољаци, очигледно им је рекла њихова обавештајна служба, већ је реч о приватном подухвату који води порекло из Украјине. Речено им је да то неће бити објављено у јавности и да одбију било каква питања о томе зашто се званична истрага о уништењу руско-немачког гасовода одвија тако споро", наводи "Тајмс" у тексту под насловом "Запад је прећутао напад на Северни ток да би заштитио Украјину".

Британски медиј наводи да име осумњиченог приватног спонзора, Украјинаца који није повезан са владом председника Владимира Зеленског, кружи у обавештајним круговима месецима, али оно није откривено.

План званичника НАТО био је да заштите Украјину од свађе са Немачком, која се отезала око тога да ли да им испоручи виталну војну помоћ, укључујући тенкове "леопард 2" и системе противваздушне одбране ИРИС-Т.

"Такво саосећање је добро за наставак подршке НАТО влада Кијеву док покушава да задржи немилосрдну руску офанзиву у Донбасу и поврати изгубљене земље. Међутим, јавно мњење је превртљивија ствар, а у Немачкој је подршка наоружавању Украјине већ на ивици ножа", наводи "Тајмс".

Овај британски медиј пише како је утицајна личност финансирала ову софистицирану операцију из свог џепа — јахту, елитне рониоце, фалсификоване пасоше и набавку обликованих експлозивних пуњења доступних само гасној и нафтној индустрији са одређеном лиценцом и то уз велику цену.

"Његово име ће се сигурно појавити на крају, посебно ако се има у виду да је он оставио посебну визит карту", напомиње "Тајмс".

Новинар Симор Херш је, иначе, недавно објавио чланак у којем износи наводе да Вашингтон стоји иза напада на гасовод, као и да су у томе имали директну помоћ Норвешке.

"Њујорк тајмс" је јуче објавио да из напада на Северни ток стоји украјинска терористичка група. 

image