Србија и Балкан

Газменд Хоџа је нови директор полиције "Косова": Британска амбасада сугерисала при одабиру

Према писању приштинских портала, британска амбасада сугерисала је влади тзв. Косова при избору новог директора полиције, оцењујући Хоџу као "јединог достојног" за ту функцију
Газменд Хоџа је нови директор полиције "Косова": Британска амбасада сугерисала при одабиру© РТ Балкан

Влада самопроглашног Косова данас је усвојила предлог за именовање Газменда Хоџе, бившег директора специјалне полиције и пулена британске амбасаде у Приштини, за генералног директора полиције тзв. Косова.

Британска амбасада у Приштини, која је, према сазнањима приштинских медија, процењивала процес избора кандидата, као "јединог достојног" кандидата оценила је Газменда Хоџу. Хоџу, који је био директор оперативнe полиције, Британци су оценили са 27,5 поена, од укупно 40, објавили су "Газета Експрес" и "Папараци".

Ниједан други кандидат, према оцени Британаца, није достојан да постане директор полиције.

Газменд Хоџа има дугу каријеру у полицији тзв. Косова. У њој је почео да ради 2000. године и од тада његова каријера је ишла рапидном узлазном путањом.

Хоџа је 2009. године био директор специјалних јединица, након тога, 2010. именован је за директора службе против организованог криминала, две године касније именован је за директора полиције у Урошевцу, а 2019. унапређен је у пуковника и именован за директора Одељења за јавну безбедност, функцију коју је променио годину дана касније када је изабран за директора оперативног одељења.

Најављивао насилно уклањање српских барикада

Нема никаквих званичних података о његовој каријери пре 2000. године. То оставља простора за сумњу да је до тада учествовао у сукобима, као члан ОВК или неке друге албанске паравојне формације у јужној српској покрајини, током деведесетих година. Поставља се питање да ли су га управо те заслуге "кандидовале" за високе позиције и брзо напредовање у служби.

Високи полицијски функционер у жижу јавности доспео је када је најављивао насилно уклањање барикада "са минималним последицама", током трајања протеста Срба у јужној српској покрајини. 

"Полиција има детаљан план интервенције на свакој барикади", навео је тадашњи шеф оперативног одељења полиције тзв. Косова Газменд Хоџа.

Он је истакао да ће барикаде бити уклоњене када се процени да ће последице бити минималне, да је полиција обучила и припремила људе и да има опрему за уклањање барикада.

Хоџа је тада тврдио да не постоје спискови Срба за које се очекује да буду ухапшени. Међутим, тврдио је и да има оперативна сазнања (информације) о екстремним групама из Србије и Русије које желе да дестабилизују КиМ.

Подсетимо, у августу прошле године, директор полиције Самедин Мехмети поднео је оставку на ову функцију. Разлог за оставку био је везан за "личне разлоге и професионалну савест", након силовања 11-годишње девојчице у Приштини.

Тада је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти именовао Фехмија Хотија, заменика директора КП, за вршиоца дужности генералног директора.

image