Свет

Чавушоглу о захтеву за затварaње мореуза: Руски бродови ће увек моћи да се врате у базе

Анкара може да затвори мореуз Босфор и Дарданели за ратне бродове, али ће Русија и даље имати право да их користи за повратак своје флоте у своју базу, рекао је турски министар спољних послова
Чавушоглу о захтеву за затварaње мореуза: Руски бродови ће увек моћи да се врате у базеGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је да Анкара може да затвори мореуз Босфор и Дарданели за ратне бродове, али да ће Русија и даље имати право да их користи за повратак своје флоте у своју базу.

Он је истакао да Турска без икаквог оклевања поштује Конвенцију из Монтреа.

"Украјина нам је послала званичан захтев да затворимо мореуз за руске ратне бродове. Одредбе Конвенције из Монтреа су веома јасне и прецизне, које Турска до данас без оклевања испуњава. Могуће је предузети мере према странама у рату у који Турска није умешана, а такође можемо ограничити пролаз ратним бродовима кроз мореуз", рекао је Чавушоглу.

Према његовим речима, Конвенција из Монтреа такође каже да "бродови земаља укључених у рат имају право да се врате у своје базе".

Како је рекао Чавушоглу, турски експерти проучавају то питање и у случају да се "званично прогласи ратна ситуација, процес ће почети".

"Јасно је да све то захтева да Турска означи напад Русије као рат", објаснио је он.

Украјински амбасадор у Турској Василиј Боднар раније је позвао Анкару да ограничи пролаз руских ратних бродова кроз мореуз који контролише Турска.

 

image