Свет

Чавушоглу: Турска се неће придружити санкцијама Русији, али...

Наш став је јасан од самог почетка, нећемо подржати санкције, али и нећемо дозволити да се оне заобиђу, рекао је турски министар спољних послова
Чавушоглу: Турска се неће придружити санкцијама Русији, али...www.globallookpress.com © Mohammad Abu Ghosh/XinHua

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да се Анкара неће придружити санкцијама Русији, преносе "РИА Новости".

"Турска се неће придружити санкцијама против Руске Федерације, али пратимо одлуке које су донеле УН", рекао је Чавушоглу на конференцији за новинаре са америчким колегом Ентонијем Блинкеном у Анкари.

Према његовим речима, Анкара неће дозволити да се заобиђу санкције које су САД и ЕУ увеле Русији.

"Наш став је јасан од самог почетка и нећемо дозволити да се заобиђу санкције. Периодично добијамо информације од ЕУ и све то узимамо у обзир", рекао је шеф турског министарства спољних послова.

Раније је званични представник председника Турске Ибрахим Калин рекао да ће санкције Турске Русији играти пре свега против саме Анкаре.

Наставак преговора о чланству Шведске и Финске у НАТО

Чавушоглу је рекао да ће наредни састанак у оквиру трипартитног механизма о процесу приступања Шведске и Финске НАТО-у у блиској будућности бити одржан у Бриселу.

"Са Ентонијем Блинкеном разговарали смо о проширењу НАТО-а и очекивањима Анкаре од Финске и Шведске. Претходно смо паузирали трилатерални механизам, али ускоро ће бити одржан састанак у седишту НАТО-а у Бриселу", додао је он.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је јуче у званичну посету Турској, како би разговарао о могућности Вашингтона да додатно помогне Анкари, док се бори са последицама разорног земљотреса у којем су погинуле десетине хиљада људи.

На врху дневног реда биће и кандидатуре Шведске и Финске за чланство у НАТО, које је Турска до сада одбијала да ратификује због тога што сматра да Стокхолм пружа уточиште припадницима терористичких група, пренео је Ројтерс. Анкара је недавно наговестила да ће одобрити само захтев Финске.

image