Свет

Амбасадор: Саудијска Арабија заинтересована да се придружи БРИКС-у

Спремност саудијских партнера да постану интегрални део БРИКС-а, а нарочито Шангајске организације за сарадњу има добре изгледе, рекао је руски амбасадор у заливској краљевини
Амбасадор: Саудијска Арабија заинтересована да се придружи БРИКС-уwww.globallookpress.com © © Li Rui

Саудијска Арабија разматра да се придружи БРИКС-у, групи коју чини пет земаља економија у развоју, као и Шангајској организацији за сарадњу, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" амбасадор Русије у овој заливској краљевини Сергеј Козлов.

"Као део разгранавања спољне политике краљевине, Саудијска Арабија је заинтересована да се придружи међународним организацијама као што су Шангајска организација за сарадњу и БРИКС", рекао је Козлов.

Он је додао да се могућност придруживања Саудијске Арабије шангајској организацији активно разматра, док је идеја о прикључивању БРИКС-у у разматрању.

"Спремност саудијских партнера да постану интегрални део ових мултилатералних организација, првенствено оне шангајске, има добре изгледе", нагласио је Козлов.

Пет држава чланица БРИКС-а, Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, тренутно чине више од 40 одсто светске популације и готово четвртину глобалног БДП-а.

Шангајска организација коју воде Русија и Кина је регионални безбедносни блок у којем су и друге светске силе попут Индије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је више од десет земаља изразило интересовање да се придружи БРИКС-у. Алжир, Аргентина и Иран према извештајима медија тражили су да се прикључе организацији, док су Бангладеш, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Уругвај чланови Нове развојне банке.

Универзитет у Кембриџу је, иначе, анализирајући деловање БРИКС-а ову организацију описао као "коалицију за дедоларизацију", што је у овом контексту нарочито интересантно имајући у виду да је продаја саудијске нафте искључиво за доларе представљала један од темеља његовог статуса резервне светске валуте.

Поврх тога, улазак Саудијске Арабије у Шангајску организацију за сарадњу, у којој је и Иран, смањио би потребу Ријада за америчким безбедносним гаранцијама у односу на Техеран.

image