Свет

Брак из рачуна или нешто више? Зашто је Урсула фон дер Лајен толико важна Бајдену

Шефица Европске комисије и председник САД зближили су се у последњих годину дана
Брак из рачуна или нешто више? Зашто је Урсула фон дер Лајен толико важна Бајденуwww.globallookpress.com © Bonnie Cash - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Бивши државни секретар Хенри Кисинџер лепо је вербализовао проблем који је дуго притискао односе САД и Европе: "Кога да позовем ако желим да зовем Европу?"

Чини се да се Америка данас одлучила за Урсулу фон дер Лајен. Председавајућа Европске комисије, извршног огранка ЕУ, која се у петак састала са председником Џозефом Бајденом у Белој кући, постала је нешто најближе председнику блока од 27 земаља, пише "Политико".

Бајден је успоставио чврст однос са Фон дер Лајен током протекле године, пре свега због сукоба у Украјини.

Бившу немачку министарку одбране и мајку седморо деце је тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел поставила на место председавајуће Комисије 2019.

Крајем 2021. године, када је Вашингтон упозоравао на претњу у Украјини, велике европске престонице Париз и Берлин биле су превише растројене да би обраћале много пажње, наводи "Политико" и додаје да се, онда, умешала Фон дер Лајен.

У новембру 2021. срела се са Бајденом у Белој кући и он је огласио аларм. За неколико дана, званичници у Бриселу и Вашингтону блиско су сарађивали на сложеном пакету санкција и извозне контроле који су били спремни да ступе на снагу када почне руска војна операција.

Када је сукоб избио, настављена је блиска сарадња између Комисије и Бајденове администрације и деловало је да су трансатлантски односи враћени на прави пут након бурних Трампових година, наводи портал.

Али, ситуација се убрзо погоршала. Бајденов закон о смањењу инфлације, огромна законодавна победа за председника САД, разбеснео је званичнике у Европи, који су били изнервирани што су климатске одредбе, посебно везане за електрична возила, протекционистичке и неповољне европске произвођаче аутомобила.

Брисел се нашао на зачељу, улажући огромне дипломатске ресурсе - са закашњењем - у покушаје да се обезбеде промене у оквиру закона.

Неколико месеци касније, постоје знаци да се спрема нека врста договора. Иако се не очекује конкретан резултат, Брисел се нада да ће двоје лидера започети разговоре о формирању глобалног клуба критичних сировина — покушај да се смањи светска зависност од Кине као произвођача сировина за све, од аутомобила до соларних панела.

Европа има разлога за самопоуздање. Упркос општем уверењу, "Политико" инсистира да је ЕУ јединствена у свом одговору на сукоб у Украјини, уводећи 10 пакета санкција Русији, иако су економске последице по ЕУ огромне.

Слично томе, када је у питању енергетика, ЕУ је, наводно, успешно пребродила зимску енергетску кризу. "Политико" не помиње неуобичајено благу зиму, али наводи да је Европа повећала увоз из САД.

Потенцијални сукоб се назире око Кине. САД желе да Европљани много озбиљније схвате претње које наводно стижу из Пекинга. Али ЕУ има много тога на коцки и сама је дубоко подељена око тога како да се носи са Кином.

image