Свет

"Политико": САД желе да се Европа снажније супротстави Кини, али она оклева

Европљани су већ доживели дубоке економске трауме због одвајања од Русије, каже бивша службеница Стејт департмента, и они сада не могу да замисле да се одвоје и од Кине
"Политико": САД желе да се Европа снажније супротстави Кини, али она оклеваwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Уочи састанка америчког председника Џоа Бајдена са шефицом Европске уније Урсулом фон дер Лајен у петак у Вашингтону, амерички званичници су Европској унији послали упозорења о Пекингу и обећање да ће поправити међусобне трговинске спорове, преноси "Политико".

Америчка влада тврди да дели обавештајне податке са Европом, који сугеришу да Кина жели да наоружа Русију, што је у Европској унији дочекано са дозом опреза. Неки европски лидери, попут немачког канцелара Олафа Шолца, упутили су оштра упозорења Кини, док су други, укључујући Фон дер Лајенову, били опрезнији.

Што се тиче обећања, амерички званичници уверавају Европљане да ће њихове компаније добити приступ неким кредитима и субвенцијама, које омогућава амерички закон о клими усвојен прошле године.

Одговор Европе је, у најбољем случају, био амбивалентан, јер многе државе, а не само Немачка, која има јаке трговинске везе са Кином, оклевају да се повуку са профитабилног кинеског тржишта.

Ова подела је указала на важне поделе између Сједињених Држава и европских земаља о томе како да се носе са растућом економском моћи и војном моћи Кине.

Економске трауме Европе

"Европљани су већ доживели дубоке економске трауме због одвајања од Русије. Они сада не могу да замисле да се одвоје од Кине", рекла је Хедер Конли, бивша службеница Стејт департмента, која је била задужена за европска и евроазијска питања у администрацији Џорџа Буша.

Ипак, постоје знаци да би америчка кампања против Кине могла да уроди плодом. Немачка је саопштила да разматра да ли ће наставити да користи опрему кинеских компанија "Хуавеј" и ЗТЕ, а Холандија је у среду саопштила да ће блокирати продају напредних чипова Кини.

"Сједињене Државе морају да ураде више на јачању Европе и наших савезника у Азији", рекла је Конлијева, који је сада председник немачког Маршаловог фонда. Она је додала да то значи доношење закона о технологији, критичним минералима и ланцима снабдевања, који би узели у обзир и потребе савезника. А то је оно што САД до сада нису урадиле.

Европски званичници се надају да ће постићи напредак у обезбеђивању споразума о приступу ЕУ програму субвенција који је креирао амерички Закон о смањењу инфлације. Обе стране сада разматрају могућност која би компанијама из ЕУ омогућила приступ подстицајима какве САД нуде Канади и Мексику.

Међутим, не очекује се коначан договор о томе ове недеље. За било какве промене потребна је председничка извршна наредба, али у Вашингтону не постоји жеља да се поново разматра овај закон.

ЕУ (не) доноси одлуке самостално

Европа посебно пати због недостатка минерала као што су литијум и кобалт, а они су саставни део аутомобилских батерија или соларних панела. Кина тренутно доминира овим тржиштем. Фон дер Лајенова је током посете Канади изнела идеју да би Канада Европи могла да понуди преко потребне ресурсе. "Кина производи 98 одсто европских залиха ретких минерала", рекла је она и додала да Европа треба да се ослободи ове зависности.

Званичник ЕУ је нагласио да је то заједнички циљ Америке и Европе: "Обе стране желе зелену транзицију. И обе стране желе да држе под контролом нетржишне економије", изјавио је званичник који је желео да остане анониман.

Америчка трговинска представница Кетрин Тај саопштила је да је тај циљ "важан за Америку колико и за ЕУ."

Амерички званичници негирали су да Бајден повезује "пријатељску америчку трговинску политику са очекивањима европских акција против Кине."

"ЕУ самостално доноси одлуке", изјавио је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће. "Постоји усклађеност између САД и Европе о забринутости које је изазвала Кина и ми настављамо да сарађујемо по том питању."

Високи званичник Стејт департмента нагласио је да је наговарање Европљана на оштрији приступ Кини било у фокусу Бајденове администрације од самог почетка и да администрација верује да су Европљани сада много ближи становишту САД.

"Европљани су са нама", рекао је неименовани званичник Беле куће.

"Радимо на томе заједно управо зато што сада имамо конвергенцију какву раније нисмо имали", рекао је званичник.

Ради се о Русији

"Американци се кладе да ће Европа заиста учествовати у супротстављању Кини. Ипак, лидери највећих европских економија отворено говоре о томе да нису заинтересовани за раздвајање или значајније санкције Кини", рекао је Елбриџ Колби, бивши званичник Министарства одбране, који се залаже за оштрију америчку политику према Кини.

Фон дер Лајенова је недавно на Светском економском форуму у Давосу рекла да ЕУ жели да се "одвоји од ризика", али не и да се "раздвоји од Кине". Постоје неки знаци да политика ЕУ према Кини постаје чвршћа. Званичници ЕУ су последњих недеља сигнализирали да је европски блок спреман да уведе санкције Кини ако Пекинг пређе црвену линију и обезбеди оружје за Русију.

У дипломатским разговорима са својим европским колегама, амерички званичници су истакли да постоји могућност за додатне санкције "кинеским ентитетима за које се сматра да крше постојеће санкције САД у вези са Русијом", рекао је један високи амерички званичник.

Ако Кина одлучи да обезбеди оружје Русији, која представља главног геополитичког непријатеља Европе на континенту, ЕУ ће вероватно одговорити снажно, рекао је Макс Бергман, бивши званичник Стејт департмента, који сада ради у Центру за стратешке и међународне студије.

"За Европљане се заправо не ради о Кини. Реч је о Русији", изјавио је Бергман. "Не мислим да би Сједињене Државе морале много да учине да убеде Европу да снажно одговори."

image
VV inauguration
banner