Свет

Фон дер Лајен: Немамо доказе да Кина испоручује оружје Русији

Немачки канцелар Олаф Шолц пренео је уверавања кинеске владе да неће испоручивати оружје руској страни
Фон дер Лајен: Немамо доказе да Кина испоручује оружје Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Европска унија нема доказа о намери Кине да испоручује оружје Руској Федерацији, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"У овом тренутку немамо доказа о томе (испорука наоружања Руској Федерацији), али морамо да посматрамо сваки дан", рекла је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом, преносе "РИА Новости".

Фон дер Лајен је питање санкција против Кине у случају испоруке наоружања оценила као "хипотетичко", односно да се на њега може одговорити када то постане реалност.

Немачки канцелар Олаф Шолц пренео је за Си-Ен-Ен уверавања кинеске владе да неће испоручивати оружје руској страни.

"Сви смо једногласног мишљења да не би требало да буде снабдевања оружјем. Кинеска влада је изјавила да неће ништа испоручити. То захтевамо и пратимо ситуацију", рекао је Шолц, преноси ТАСС.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је Алијанса забринута због могућности да Кина испоручује оружје Русији. Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок рекла је кинеском министру иностраних послова да су испоруке оружја Русији недопустиве.

Мајкл Мекол, шеф комитета Представничког дома за спољне послове САД, наводно позивајући се на обавештајне податке, тврди да Кина разматра испоруку стотина дронова Русији.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин је поручио да САД, а не Кина, континуирано испоручују оружје Украјини и да Вашингтон треба да престане да шири дезинформације и пребацује одговорност на друге.

image
VV inauguration
banner