Економија

Неодољиви за преваранте: Више од 250 милијарди долара "нестало" из америчких ковид фондова помоћи

Три владине агенције рекле су Конгресу да је наведена сума заправо конзервативна процена и да би права цифра могла бити много већа
Неодољиви за преваранте: Више од 250 милијарди долара "нестало" из америчких ковид фондова помоћиwww.globallookpress.com © Wang Ying/Xinhua

Више од 250 милијарди долара у фондовима за помоћ у борби против ковида-19 изгубљено је због "преваре" и "трошкарења", навели су директори три америчке владине агенције који су сведочили пред подкомитетом Представничког дома за надзор и одговорност.

Употпуњујући оно што је заменик генералног инспектора Шелдон Шумејкер из Управе за мала предузећа (СБА) назвао "највећом преваром генерације", званичници су нагласили да су бројке које су изнели изузетно конзервативна процена изгубљених пара, јер не укључују средства из програма борбе против незапослености.

Шумејкер је рекао да је СБА је већ открила 190,7 милијарди долара потенцијалне преваре у програмима помоћи под својом јурисдикцијом. Конкретно, очекује се да ће пронаћи више од 100 милијарди долара у оквиру програма заштите плата који је погођен скандалима. Вршилац дужности генералног инспектора Трезора Ричард Делмар признао је само 2,6 милијарди "сумњивих" долара у његовој агенцији, наводећи да текуће ревизије онемогућавају пуну процену трошкова.

Лари Тарнер, генерални инспектор Министарства рада, окривио је за огромне губитке недостатак припреме, недовољан надзор, па чак и великодушност владе, правећи "веома конзервативну" процену од 76 милијарди долара које су "лажно потрошене".

Без функционалног система за проверу квалификационих детаља кандидата у разумном временском оквиру, "инфузија савезних средстава без преседана" у програм учинила га је неодољивим за преваранте, рекао је он подкомитету.

Више од 5 билиона долара у фондовима за помоћ борби против пандемије подељено је од 2020. Према неким проценама, чак 400 милијарди долара је украдено само из програма помоћи незапосленима.

image