Спорт

Гликман: Париз и Лондон ускоро у Евролиги, још је рано за Дубаи

Директор Евролиге, Маршал Гликман, изјавио је да упркос проширењу које је потребно, наредне сезоне тим из Дубаија неће играти у Евролиги
Гликман: Париз и Лондон ускоро у Евролиги, још је рано за Дубаи© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Гликман признаје да се Евролига мора проширити у блиској будућности, али каже да је још рано да екипа из Дубаија заигра у најјачој европској кошаркашкој лиги.

"Морамо да проширимо лигу. Немам магични број, али 18 није довољно. Следеће сезоне неће бити тима из Дубаија у Евролиги. Имали смо много разговора са њима у последње две године, то је тема која нас занима. Али ако се и деси, десиће се тек након што све испланирамо. То је ипак посебна ситуација. Ако вам сада до Тел Авива треба четири сата, до Дубаија ћете летети седам сати. Није то лако. Тамошње тржиште расте. Има пара, тамо је огромна дворана, али нема историје и традиције, нема лиге, нема још ни тима. Волели бисмо да кошарка почне да се развија тамо", изјавио је Гликман.

Осврнуо се на идеју да тим из Дубаија прво добије место у Еврокупу.

"Еврокуп играју мали клубови са ниским буџетима и било би тешко тражити од њих да лете у Дубаи. А било би лепо видети Дубаи у евролигашкој породици. Била би то и политичка порука. Уживам да гледам Грке и Турке заједно на терену. Било би сјајно да гледам и како Израелци играју против Арапа из Дубаија. Дефинитивно мислим да ће Лондон и Париз у будућности бити у Евролиги. Пре пар година смо радили истраживање и видели да је могуће повећати тржиште у Немачкој, Француској и Енглеској", истакао је Гликман.

Нада се директор Евролиге и решењу проблема са Међународном кошаркашком федерацијом (ФИБА).

"Нећу да критикујем претходнике, Бартомеу ми је пријатељ, али Бодирога и ја покушавамо са новим приступом. Састали смо се са људима из Фибе, цела ситуација је компликована. Можда нећемо пронаћи решење за наредну сезону, али разговори протичу у одличној атмосфери. Јасно, ми немамо пословни интерес да кошаркаши играју за своје земље, али они то хоће и то је важно. Чак и у САД то данас разумеју, за разлику од ранијих времена. Сада је питање како да договоримо календар, а то није једноставно. Не знам одговор, али знам да постоји жеља да се ситуација реши”, закључио је Гликман.

image